Već dogovorenu izgradnju trebinjskog aerodroma, bošnjački ministri u Savjetu ministara su zakomplikovali.

Procedura odobravanja zajedničkog projekta Republike Srpske i Srbije, podrazumjeva saglasnost Savjeta ministara, Predsjedništva pa opet Savjeta ministara i Predsjedništva.

Srpski član Milorad Dodik upozorava da će u slučaju obustvaljanje izgradnje aerodroma Trebinje, srpski predstavnici u zajedničkim institucijama u Sarajevu imati adekvatan odgovor.

Kaže da izgradnja aerodroma u Trebinju mora biti u skladu sa ekološkim i ostalim kriterijumima, a da su sagovornici o tome institucije Hrvatske, a ne grad Dubrovnik.

Na svaku opstrukciju razvojnih projekata u Srpskoj sa nivoa BiH, srpski predstavnici u zajedničkim institucijama odgovoriće recipročnim mjerama, najavio je srpski član Predsjedništva moguće poteze u slučaju zaustavljanja izgradnje aerodroma u Trebinju. Milorad Dodik podsjeća da se na posljednjoj sjednici Predsjedništva glasalo o više razvojnih projekata u Federaciji nego u Srpskoj i nijedan nije osporio.

– Što se tiče toga, Savjet ministara je već donio odluku da se krene sa potpisivanjem memoranduma o izgradnji aerodroma, ali se sve bespotrebno odugovlači što dovodi do dodatnog nepovjerenja u BiH. Taj aerodrom ne treba da smeta nikome a dobit je za sve – istakao je Dodik.

Ukoliko se zaustavi gradnja u Trebinju od strane zajedničkih institucija to je tačka na kojoj bi bilo besmilen svaki dalji rad i odlučivanja u zajedničkim institucijama.

Nakon oštrih reakcija političara i medija iz Srpske, šefica diplomatije BiH Bisera Turković rekla je da ne opstruiše projekat u Trebinju. Naprotiv, napisala je na Fejsbuku, da podržava svaki za koji postoji potreba, isplativost, ako je u skladu sa zakonom, i sve zakitila stikerom zastave BiH iako aerodrom planiraju da grade Srpska i Srbija.

– Oni koji misle da mogu zaobići zakone i procedure, institucije i njihove nadležnosti su ti koji usporavaju, blokiraju i opstruišu projekte – napisala je Turkovićeva.

Turkovićeva obrće teze, ona je ta koja opstruiše aktivnosti u vezi sa izgradnjom aerodroma u Trebinju. Procedura usvajanja neophodnih dokumenata je usložnjena i usporena, kaže ministar Vojin Mitrović. Usvojeni Nacrt memoranduma o izgradnji aerodroma šalje se u Predsjedništvo koje donosi odluku o vođenju pregovora sa Srbijom koje su već vođeni. Ukoliko se pozitivno izjasni, materijal se ponovo vraća u resorno ministarstvo koje će ponovo voditi pregovore i usaglasiti već usaglašen Memorandum sa Vladom Srbije.

-Da li je to kupovina vremena od strane bošnjačkih ministara u Savjetu ministara, ja mislim da jeste. Bojim se da iza toga postoji opstrukcija projekta, ovo je pravljenje određenih dupliranja u samom definisanju što će odnijeti mejsec dva dok se procedure usaglase. To zahtjeva vrijeme a u vremenu se svašta može dogoditi što znači da možemo doći u situaciju da bude stopiran ovaj značajan projekat – izjavio je ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara Vojin Mitrović.

I kao da nije dovoljno što političko Sarajevo projekte od značaja za Srpsku poput Buk Bijele, dočeka “na nož” već i komšije u Dubrovniku negoduju. Navodno su zabrinuti da bi gradnja aerodroma ugrozila izvor rijeke Omble, istovremeno ne brinu da bi izgradnja odlagališta radiaktivnog otpada u Trgovskoj gori uz granicu sa Srpskom ugrozila zdravlje ljudi. Prije da je u pitanju konkurencija aerodromu Čilipi kod Dubrovnika.

– Kada se gradio aerodrom u Dubrovniku 60-tih govorili su da je lokacija u Trebinju bolja. Bila se neka proširenja aerodroma a ne sjećam se da se neko obraćao Trebinju, Srpskoj i BiH. Projekat aerodroma u Trebinju je na ponos svih nas i doprinijeće povećanju broja turista u Dubrovniku i u Trebinju – rekao je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Osporovanja nisu obeshrabrila Vladu Srbiju koja će finansirati izgradnju aerodroma u Trebinju. Otvorena je firma u tom gradu, obezbijeđen novac za eksproprijaciju zemljišta, radi se projektna dokumentacija. Aerodrom će biti građen na 15 kilometara od Trebinja, na području sela Cerovac, Talež i Hum.

Autor: RTRS