???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Uslov opstanka BiH je poštovanje Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma. Paradoks je da se kažnjavaju baš oni koji i zagovaraju povratak na Dejtonske, odnosno izvorne principe Dejtona, ističe nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i SDS-a Dragan Kalinić. Za RTRS navodi da je uređenju BiH po mjeri bošnjačkih političkih predstavnika jedina brana Republika Srpska.

– Na svu sreću na vrijeme je razotkriveno da su stranci preko svojih službi spremali drakonske mjere – da kidnapuju i fizički eliminišu Dodika i njegovo najbliže okruženje. Dakle osobu koja je demokratski izabrana od naroda i politički djeluje u skladu sa mandatom koji je dobio. Sankcije kakve god bile i na koga god se odnosile od Srba, neće riješiti nijedan suštinski problem u bosanskom vilajetu. Naprotiv. To sve osnažuje našu odlučnost da se još više borimo za slobodu, za demokratiju, za pravdu i za punu ravnopravnost našeg naroda na ovim prostorima – rekao je Kalinić.

U tome, ističe Kalinić, važnu ulogu ima Narodna skupština Republike Srpske. Ravnopravnost se može postići poštovanjem Ustava i na taj način obezbijediti institucionalna zaštita našeg nacionalnog identiteta. U borbi za vraćanje oduzetih nadležnosti, nekadašnji predsjednik Narodne skupštine, naglašava da su se najviše isturili srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

– Mi se zalažemo za decentralizovanu zemlju u kojoj treba da koegzistiraju dva entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda, tako je to po izvornom Dejtonu. To naravno ne odgovara interesima zapadnih kolonijalista i sve, koji se za to bore, oni će sankcionisati. Nema sumnje. Republika Srpska je starija i od Vašingtosnkog i od Dejtonskog mirovnog sporazuma. Mi smo je stvorili i uz velike žrtve našeg naroda uspjeli da odbranimo. Stranci još od potpisivanja Dejtona ovdje su se u ubogoj BiH ponašali kao kolonijalni upravnici ignorišući i izvorni Dejton i Ustav BiH. Otvoreno govoreći, oni BiH tretiraju kao zapadnjačku koloniju. I to je tako od završetka pregovora u Dejtonu i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma – izjavio je Kalinić.

Kalinić se prisjeća i postdejtonskog perioda kada je u jednom danu smjenjivano na desetine funkcionera i kada su pristici na političke predstavnike Srba bili izraženi a politička borba onemogućena djelovanjem visokih predstavnika, prvenstveno britanca Pedija Ešdauna.

Tada je, podsjeća Kalinić, i u njegovoj ali i smjeni drugih funkcionera SDS-a bila izražena uloga domaćih i inostranih političkih predstavnika. Naglašava da će i sada opozicija u Republici Srpskoj morati da uloži mnogo napora i dokaže da nije učestvovala u potezu Velike Britanije i uvođenju sankcija srpskom članu Predsjedništva BiH i Republike Srpske.

– Koliko god se zaklinjali da nemaju uprljane ruke u ovom bezobrazuluku i licemjerju koji su ovaj put kroz sankcije ključnim političkim ljudima Republike Srpske pokazali kolonijalni upravnici, treba da zna da će se jednog dana sve samo kazati. Važno je, za njihovu političku sudbinu, da u jednom trenutku zbog naroda koji će ih vjerovatno podržavati dokažu da su bili na pravoj strani ulice. Ako to ne uspiju, ako nisu prodali dušu đavolu, onda će teško biti da oni dokažu svoju nevinost u cijeloj ovoj priči oko sankcija – naglasio je Kalinić.

Zbog toga je, navodi Kalinić, važno iskazati političko jedinstvo, kakvo je bilo između vlasti i opozicije kada je stvarana Republika Srpska. Danas, jedinstvo je na iskušenju i naglašava da vitalni interes Republike Srpske ne može podlijegati ličnim političkim interesima. Podrška srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović treba da bude principijelna jer nije riječ o odbrani ličnosti već ključnih institucija Republike Srpske.

– Moram reći da je izostala ta vrsta empatije i solidarnosti kada su visoki predstavnici, naročito jedan sada već pokojni Ešdaun, koristeći takozvana “bonska ovlašćenja” mijenjali naše zakone ali i smjenjivali brojne srpske funkcionere. I oni su tad, pošto nije bilo solidarnog otpora mogli sa Srbima da čine šta hoće. Јa mislim da je vrijeme da se danas kaže – dosta – kaže Kalinić.

Kalinić ističe da oni koji su uveli sankcije srpskom članu Predsjedništva BiH i predsjednici Republike Srpske, SAD i Velika Britanija, žele da naprave državu po volji bošnjakog stanovništva i to pod izgovorom građanske BiH. U takvom konceptu građanske odnosno bošnjačke države, ističe Kalinić, bilo bi samo pitanje dana kada bi BiH pristupila NATO savezu.

– Takva tobože građanska, a u suštini većinski bošnjačka država preko noći bi postala članica NATO saveza a znajući da će se Srbi tome usprotiviti brže-bolje bi organizovali referendum kao daleke 1992. godine kada su tobože “građani BiH” odlučili, uprkos otporu Srba, da se ova zemlja otcijepi od Јugoslavije i proglasi nezavisnost – dodao je Kalinić.

Upravo zbog toga, uvedene sankcije i pritiske Kalinić posmatra kao sukob dva koncepta trenutnog uređenja BiH i onog kakva treba da bude njena budućnost.

Autor: RTRS