BiH nikada nije bila jedna od onih koje uvoze više novih nego polovnih vozila. Danas ni oni koji imaju novac za novo vozilo, ne mogu tek tako da dođu do njega. Cijene i novih i polovnih automobila značajno su veće nego ranije, a na pojedine modele novih vozila čeka se i do godinu dana.

Povećanje cijena automobila nije nova vijest. Cijene, kažu trgovci, veće su još od polovine prošle godine. Polovna vozila danas su skuplja za čak 20 odsto. Od prvog aprila, kaže Zoran Savić, plaćaju se depoziti za evro obrasce, pa se očekuje dodatno poskupljenje.

– To je najveći problem. Ta neka vozila do 15.000 KM, koja su išla, sad su ona došla na cijenu od 18.000 -20.000 KM, ta vozila srednje klase. Mnogo više sad treba izdvojiti – naveo je Savić iz “Spid auto” Bijeljina.

avić iz “Spid auto” Bijeljina.

Mnogo bolje nije ni u salonima novih vozila. Ovo tržište, kaže Mirko Ćosić, još se nije oporavilo ni od zaustavljanja proizvodnje zbog virusa korona, a sada se sve dodatno zakomplikovalo.

– Poskupljenja su od 10-30 odsto, zavisno koji model je u pitanju. Što se tiče rokova isporuke, oni su od četiri do šest mjeseci, odnosno od šest do 12 mjeseci, zavisno koji je model u pitanju – dodaje Ćosić koji je direktor prodaje u “Verano motorsu”, Banjaluka.

Autoindistrija vapi za elektronskim čipovima, poluprovodnicima, kablovima, čelikom. S druge strane, sukob u Ukrajini izazvao je poremećaje u lancima snabdijevanja.

– Osnovni uzrok tome je nedostatak materijala koji su do sada dolazili iz Ukrajine i Rusije, naročito Ukrajine. Јavio se nedostatak tih materijala i sad bez obzira na veliku potražnju koja je prisutna na tržištu proizvoda iz oblasti metalske industrije, kako u autoindustriji tako i drugih iz metalskog sektora, nedostatak određenih komponenti dovodi do zastoja na linijama montaže – istaka je Branislav Banjac, Udruženje poslodavaca metalske industrije i rudarstva.

U BiH tokom prošle godine, uvezena su 54.822 vozila. Od toga ni sedam i po hiljada novih. Od početka ove godine uvezli smo 12.511 automobila, tek 1.831 novi. Nestašica novih vozila povećala je potražnju za polovnim, ali i do nekih apsurda.

– Nekad je bilo, kupite novi auto, a za godinu dana padne vrijednost. Sad je obrnuta situacija. Za godinu dana ima maltene istu vrijednost kao prilikom kupovine – naveo je Ćosić.

Možda se, navode sagovornici, upravo tim može pravdati povećana potražnja, pa je tako u BiH od početka godine uvezeno čak 900 vozila više, u odnosu na isti period prošle godine. Ipak ni to nije zadovoljilo apetite kupaca.

Autor: RTRS