Jedna od glavnih ulica banjalučkog naselja Debeljaci, imenovana po velikoj humanitarki Diani Budisavljević, preliva se fekalijama i otpadnim vodama, jer, kako mještani kažu, pitanje fekalne kanalizacije nije riješeno.

Jedan od mještana kaže da je žalosno da po ulici koja nosi ime po velikoj humanitarki teku fekalije.

“Fekalije teku po ulici, a onda se širi nesnosni smrad”, kaže ovaj mještanin i dodaje da ni stanje saobraćajnice nije na zavidnom nivou i da je asfalt kao rešeto. Dodaje da je stanje veoma loše na dijelu od katoličkog groblja “Sveti Jakov” do autobuskog okretišta. Kako kaže, na toj dionici, kada vozite, prvo se pomolite Bogu, jer ulica je toliko uska da je svako mimoilaženje koje se na završi udesom sreća.

“Evo, u petak su zakrpili udarne rupe, ali to ne umanjuje opasnost u saobraćaju, jer ulica je preuska, njom se kreću i teretna vozila, kao i autobus na gradskoj liniji 3B. I veliki broj djece ide u školu, a trotoara nema. Sreća je da još niko nije nastradao”, kaže ovaj mještani.

U Savjetu mjesne zajednice Debeljaci potvrđuju riječi mještana. Kako kažu, više od godinu dana uporno šalju dopise Gradskoj upravi upućujući ih na stanje ove glavne saobraćajnice u Debeljacima, no, kako kažu, zasad bez odgovora, a i bez pomaka.

Kako je za “Nezavisne” rekao Dejan Štrbac, član Savjeta MZ Debeljaci, i kanali za odvod kanalizacije su potpuno zatrpani.

“Kanali koji se nalaze pored puta potpuno su zatrpani, što rezultira izlijevanjem otpadnih voda na cestu”, kaže Štrbac. Kako objašnjava, situacija se značajno pogorša kada padne kiša. U tom slučaju izlijevanje kanalizacijskih voda po ulici izaziva za mještane i sve prolaznike nepodnošljiv smrad te, nažalost, kanalizacija nije jedini infrastrukturni problem koji ova ulica ima, jer, kako je istakao Štrbac, više je rupa nego što je asfalta.

Da je neriješena kanalizaciona mreža samo početak problema, potvrdio je i Dragan Kavić, predsjednik Savjeta MZ Debeljaci, koji je kazao da je ulica preuska za normalan protok saobraćaja.

“Više je rupa nego što je asfalta. Pored toga, mnogo je objekata odmah uz ulicu, što je čini pretijesnom i dosta nepreglednom, a samim tim i nesigurnom za vožnju”, kaže Kavić za “Nezavisne”. Pritom dodaje da ispravnih kanala za vodu uopšte nema te da u nekim dijelovima naselja nema ni gradske vode.

“Kada pogledamo ovu ulicu, zapitamo se gdje mi to živimo”, kazao je Kavić.

Izvor: nezavisne