Bilo je za očekivati da se talas prijetnji bombama prelije i u BiH kažu bezdjednjaci. Kao dugoročnije rješenje za ovakav vid problema vide u formiranju koordinatora za bebzbjednost pri školama.

“Mi treba da razvijamo vlastite mehanizme zaštite društva i da se ugledamo za zemlje koje su imale daleko veće probleme u smislu terorističkih napada i da uradimo ono što bi nama u ovom momentu odgovaramo. Recimo u Ruskoj Federaciji direktor osnove i srednje škole ima pomoćnika za bezbjednost i odbranu”, kaže Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta za bezbjednost Banjaluka.

Nikada niste dovoljno spremni bez obzira što se ovo negdje i očekivalo kažu iz resornog Ministarstva. Uspostavili smo komunikaciju sa svim našim školama i upravama koje znaju u kakvim situacijama nas direktno obavještavaju kaže Natalija Trivić.

“Mislim da ćemo se svi razvijati pa evo i u samom sistemu školstva, uopšte organizacija određenih ustanova bolnica i svih onih koji okupljaju veliki broj ljudi da ćemo morati razmišljati dugoročno o tome na koji način preventivno postupiti uključivati bezbjednosne i agencije i ljude koje štite Republiku Srpsku, odnosno njene građane”, priča Trivićeva.

Cilj onoga ko je mejlove slao bio je izazivanje haosa kaže predsjednik aktiva direktora. Miroslav Popržen ističe da većina đaka nije ni ušla u objekte koji nisu pregledani.

Prijetnje sa kojima se suočavaju Republika Srpska i Srbija ali i generalno region pokazuju koliko je važna kolektivna bezbjednost kažu iz instituta za nacionalnu bezbjednost. Počinioce je poručuju teško otkriti iz nekoliko razloga.

Svaki put, kaže Darko Obradović iz Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbjednost, kada se ne otkriju oni koji stoje iza ovih poruka to je poruka drugim da mogu da nastave da rade isto. Kada policija Republike Srpske uhapsi bar jednu osobu zbog ovoga možemo očekivati da prijetnje mogu početi da jenjavaju.

Izvor: ATV