“Mi smo Srbi izgubili medijski rat devedesetih godina i zato smo postali globalni krivci”, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Iskazavši zahvalnost Rusiji i predsjedniku Vladimiru Putinu što ima priliku da govori na ovom velikom međunarodnom skupu, Dodik je poručio da svijet bez pravila ne može da funkcioniše i ukazao na visok stepen nepovjerenja na svijetu.

– Ozbiljna je uloga medija i propagande. Mi to vidimo na Balkanu – rekao je Dodik.

Dodao je da je Zapad i dalje “zatvoren i ne dozvoljava ništa, oduzima rusku privatnu imovinu, zatvara medije”.

– Zamislite onda koliko je nama malima teško, kada neki trećerazredni zapadni diplomata dođe da se dokazuje kod nas – poručio je Dodik i dodao da samo naivni političari misle da te diplomate imaju neku moć.

Dodik je rekao i da na Balkanu ima ruskog uticaja, ali ne malignog, kako to ocjenjuju zapadne zemlje.

– Balkan je sve ovo iskusio – snagu SAD, izlazak Velike Britanije iz EU koja želi da se vrati na scenu kao sila i na Balkanu preuzme određenu ulogu. To doživljavamo da je uvijek protiv nas, Srba, jer je upravo njihova doktrina u osnovi zapadnoatlantske doktrine u vezi sa Istokom – rekao je Dodik.

Istakao je da Rusija nije bacala osiromašeni uranijum na Srbiju i Republiku Srpsku posredstvom NATO bombi.

On je naveo i da Zapad nikada nije prestao da ide prema Istoku, jer želi da ovlada resursima koje ima Rusija, ocijenivši da su mnogi dolazili do Moskve, ali su tu slomili leđa.

– Taj isti zapadni svijet odvojio je Kosovo i rekao da može biti država, nije vodio računa o teritorijalnom integritetu Srbije, a sada priča o teritorijalnom integritetu Ukrajine. Taj svijet, zbog pravila kojih više nema, ide u jednu vrstu destabilizacije za koju su potrebni lideri koji mogu da donose odluke – rekao je Dodik.

Autor: RTRS