Grupa nezadovoljnih radnika banjalučke „Akvane“ zatražila je ovih dana od Glavne službe za reviziju javnog sektora da hitno preispitaju poslovanje ovog gradskog preduzeća, tvrdeći da je kao hronični gubitaš suočeno sa potpunim potopom.

U dopisu, koji su uputili službi revizije, nezadovoljni radnici tvrde da preduzeće svakim danom tone sve dublje u poslovni ambis, optužujući aktuelno rukovodstvo, na čelu sa direktorom Veliborom Vukajlovićem, da su, umjesto obećanih promjena, preduzeće pretvorili u mašinu za zapošljavanje PDP-ovih aktivista. Sve su izvjesniji nagovještaji da bi Akvana na prevaru mogla da bude gurnuta u stečaj i da se već priprema medijski teren za navodnu „neminovnost“ – da se loše poslovanje gradskog vodenog parka iskoristi da se na zemljištu „Akvane“ sagrade stambene zgrade.

Tjeraju ih na mitinge

Prema tvrdnjama nezadovoljnih radnika, Vukajlović, koji je na lokalnim izborima 2020. godine bio kandidat PDP-a za gradsku skupštinu, nezakonito je otpustio osam radnika, pravdajući to „ekonomskim razlozima“, te, u isto vrijeme, da ironija bude veća, na nejaka pleća preduzeća natovario 15 novih radnika, uglavnom PDP-ovih aktivista.

Ti ljudi nisu došli da rade, nego da špijuniraju radne kolege, provodeći mobing nad ostatkom zaposlenih, odnosno onih koji ne podržavaju gradsku administraciju i gradonačelnika Draška Stanivukovića.

Štaviše, radnici se otvoreno primoravaju da idu na političke skupove koje organizuje Stanivuković – tvrdi se u dopisu, te dodaje da će preduzeće biti suočeno sa novim finansijskim udarom, ukoliko sud prihvati tužbe nezakonito otpuštenih radnika.

Tužba tužbu stiže

Prema njihovim tvrdnjama, svi otpušteni su pokrenuli tužbe protiv „Akvane“, a da je zaista riječ o nezakonitim otkazima potvrdila je i nedavna odluka suda kojom je „Akvana“ obavezana da isplatu odštetu od 35.000 KM Siniši Babiću, doskorašnjem direktoru za ekonomske poslove, koji je, po dolasku nove uprave, ostao bez posla.

Ukoliko sud, a što je izvjesno, potvrdi da su i ostali otkazi biti nezakoniti, „Akvana“ će morati da im isplati sve plate za period od trenutka kada su ostali bez posla do donošenja presude, a što će ionako gubitašku firmu dovesti na ivicu poslovnog ambisa.

Što je najgore, preduzeće u ovom trenutku vodi više od 25 radnih i privrednih sporova, a parnice se, kako tvrde, namjerno razvlače, što se dovodi u vezu sa činjenicom da firmu na sudu zastupa Vukajlovićev prijatelj.

Steže se obruč

Takođe, radnici u dopisu upozoravaju da je direktor Vukajlović raskinuo ugovor sa firmom, od kojih je godinama nabavljan hlor za dezinfekciju bazena, i posao dodijelio preduzeću, koji, kako tvrde određeni izvori, odavno steže obruč oko preduzeća, gušeći ga milionskim obavezama na ime isporučene, a nikad plaćene robe.

Upravo su ove obaveze, kako se vjeruje, dio davno skovanog „paklenog plana“ kojim se „Akvana“ namjerava gurnuti u stečaj zbog neplaćenih obaveza prema dobavljaču, te time stvoriti izgovor da se na slobodnim parcalema izgradi luksuzni stambeni kompleks.

„Da je Grad iskreno želio da se riješi tih obaveza, ne bi zaključivao novi ugovor sa tim dobavljačem, nastavljajući da im ništa ne plaća, ali i ne bi odbio već pripremljen prijedlog da preduzeće podigne kredit od tri milion KM i time se riješi obaveza prema dobavljaču. Živi bili pa vidjeli, ali nama, ovo sluti samo na jedno – da će nas, radnike gurnuti na ulicu, a da će podobni tajkuni zaraditi milione na našoj muci. Odavno je sve pripremljeno za to, već su nacrtali i projekte zgrada, a čeka se samo da javnost proguta zabačenu udicu i povjeruje da firmi, fol, nema spasa i da je jedini izlaz gradnja zgrada“ pričaju očajni radnici.

UMJESTO KONKURSA DIL „OČI U OČI“

Plažni „Nektar bar“ koji je u ljetnjoj sezoni, pored ulaznica, jedan od glavnih izvora prihoda, uoči sezone je, pod potpuno nepoznatim okolnostima, izdat jednom banjalučkom kafedžiji, a okolnosti izdavanja poznate su samo direktoru Vukajloviću.

„Taj bar u sezoni donosi veliki novac i nema logike da se izdaje nekome, da neko drugi ubire profit umjesto „Akvane“. Povrh svega, bar je izdat bez raspisivanja bilo kakvog javnog poziva ili licitacije, tako da nije postojala mogućnost bilo kakvog nadmetanja i postizanja povoljnije cijene“ tvrde izvori Faktora.

Izvor: Faktormagazin