Potpuno je suluda i sama ideja visokog predstavnika Kristijana Šmita da prste stavlja u obrazovni sistem Republike Srpske, poručio je predsjednik GO SPS Prijedor Duško Miletić.
-Apsurdna je pomisao Šmita o uticaju na obrazovni program Republike Srpske, ponajviše na istoriju, o kojoj, bar na ovim prostorima gospodin Šmit zna premalo ili ništa. Zapad je sebi dao za pravo mnogo, ali ovo je guranje prsta u oko ionako napaćenom narodu, koji sasvim sigurno nema amneziju i dobro se sjeća šta je prošao tokom rata devedesetih, ali i onih ratova prije- ističe Miletić.
Brojni republički zvaničnici su osudili Šmitovu najavu da će se angažovati u vezi sa nastavnim programima istorije u Republici Srpskoj i FBiH, dodajući da mu je, između ostalog, problematično to što srpska djeca u Srpskoj, ali i djeca različitih nacionalnosti, imaju različite programe iz istorije.
-Politika je jedno i tu smo da se borimo za naše interese, ali bilo kakvo prekrajanje istorije i učenje naše djece neistinama ne dolazi u obzir, zaključuje Miletić.

prijedor24h