Na području Policijske uprave Prijedor, u proteklih pola godine održano je povolјno stanje bezbjednosti, potvrđeno je na redovnoj konferenciji za novinare. U tom periodu, evidentirano je 398 krivičnih djela, što je za 14,6 % manje u odnosu na isti period prošle godine. Evidentirana su tri krivična djela razbojništva od kojih su dva rasvijetlјena. Iz oblasti privrednog kriminaliteta dogodilo se 35 krivičnih djela, a materijalna šteta procijenjena je na oko 1.300.000 KM. Evidentirana su dva krivična djela ”Teško ubistvo”.

”Visoki procenti svjedoče o ukupnom aganžmanu policijskih službenika na rasvjetlјavanju i otkrivanju krivičnih djela. Smatramo da ćemo i u narednom periodu zadržati povolјno stanje bezbjednosti po ovom segmentu”, istakao je Sretoja Vujanović, načelnik Policijske uprave Prijedor.

U oblasti zloupotrebe opojnih droga, evidentirano je 27 krivičnih djela i 57 prekršaja, dok je iz oblasti javnog reda i mira utvrđen 241 prekršaj. Dogodilo se 397 saobraćajnih nezgoda, od kojih šest sa smrtnim ishodom.

”Smrtno su stradala tri vozača, po jedan suvozač, biciklista i pješak. Po dvije nezgode su se dogodile na području grada Prijedora i opština Novi Grad i Kozarska Dubica. Osamnaest saobraćajnih nezgoda je sa teško, a 117 sa lakše povrijeđenim licima. Iz saobraćaja je isklјučeno 1.403 vozača, od čega 1.266 zbog vožnje pod uticajem alkohola, 40 pod uticajem opojnih droga i 55 zbog vožnje prije sticanja prava na upravlјanje”, dodao je Vujanović.

Iz Policijske uprave Prijedor istakli su da i dalјe prikuplјaju sve korisne informacije kako bi potpuno rasvijetlili teška ubistva načelnika Sektora kriminalističke policije Radenka Bašića i jednog novorođenčeta. Policijska uprava Prijedor, tokom trajanja turstičke sezone, sprovodi kampanju Ministarstva unutrašnjih poslova RS ”#101 život”, kao i preventivnu kampanju ”Lako je brzinu smanjiti”, a cilј je smanjenje stradalih u saobraćajnim nezgodama. Iz PU Prijedor uputili su apel svim građanima da poštuju saobraćajna pravila i propise.

Izvor. kozarski