Način na koji se formiraju naši snovi ostao je misterija u naučnim krugovima. Danas znamo da naš mozak konstruiše snove iz naših sjećanja koja su prisutna u svakodnevnom životu te od dubokih podsvjesnih materijala.

Znači, nedavna sjećanja kombinuju se s informacijama koja smo pohranili zadnjih godina – sjećanjima, traumama, emocijama i osjećajima – i stvaraju se tajanstveni, ponekad apsurdni snovi.

Naš um noću putuje na određena mjesta ili odabire određene uspomene, boje, glasove, prizore ili ljude. I dok se neki ljudi često prisjete svojih snova, drugi imaju problema s tim.

8 razloga zašto se ne sjećate svojih snova:

1. STRES Istraživanja su pokazala da stres, ne samo da narušava i skraćuje REM fazu spavanja, nego povećava broj buđenja tokom noći. I jedno i drugo mogu vam otežati pamćenje onoga što ste sanjali.

2. PREHRANA Važno je izbjegavati hranu koja remeti san – teška i bogata hrana, masni i prženi obroci, začinjena jela, citrusno voće, gazirana pića…

3. TRAUMA Trauma je slična stresu, ali mnogo intenzivnija. To zna lako dovesti do nesanice, ali i potpunog suzbijanja prisjećanja snova u nastojanju da se što prije zaborave bolne noćne more.

4. STIMULANSI Preporuka je prije spavanje izbjegavati kofein, nikotin, alkohol i marihuana, jer sve to remeti san. Iako se čini da, recimo, alkohol doprinosu bržem ulasku u san, on zapravo remeti spavanje u drugoj polovini noći kada dolazi do probavljanja tog alkohola.

5. ODREĐENI LIJEKOVI Prema riječima stručnjaka za spavanje i profesora NYU-a Žirardina Žan-Luja, ‘određeni lijekovi mogu uticati na REM ciklus spavanja ili podstaknuti noćne more’.

6. POREMEĆAJI SPAVANJA Sve od nesanice pa do apneje u snu i narkolepsije može negativno uticati na REM ciklus spavanja.

7. PREBRZO BUĐENJE Prema psihologu i stručnjaku za snove Rubinu Naimanu, prebrzo buđenje možda vas tjera da zaboravite snove. Kaže da je period neke vrste ošamućenosti ‘izvanredno hibridno stanje u kojem se budite iz sna, odlično za prisjećanje onoga što ste sanjali’.

8. NE OBRAĆANJE PAŽNJE Autor i stručnjak za lucidno sanjanje Robert Vagoner spomenuo je jednom prilikom da neke ljude jednostavno više zanima što su sanjali nego druge. A, ako vas nešto ne zanima, tome nećete pridavati pažnju, prenosi “mindbodygreen.com”.

Izvor: 24sata.hr