Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković imaće silnih nevolja poslije izbora kada će morati da objasni izvore finansiranja svoje predizborne promocije, koja je ocijenjena kao jedna od naskupljih izbornih kampanja koja je ikad viđena na ovim prostorima! Prema istraživanju Faktora, Stanivukovićeva, mahom lična kampanja nije oslonjena na resurse PDP-a, nego, najvećim dijelom, potiče iz „crnih fondova“, vrlo zanimljivog  porijekla. Po procjenama upućenih u vođenja izborne kampanje, Stanivuković će za mjesec dana, samo na području izborne jedinice 3, na svoju ličnu kampanju potrošiti više stotina hiljada KM. Procjenjuje se da je, po aktuelnim cijenama, samo na oglašavanje putem bilborda uložio više od 150.000 KM, dok su silni novci, takođe, investirani u oglašavanje na društvenim mrežama.    

PRLJAVA IGRA SPONZORA IZ SJENE

Prema saznanjima Faktora, najveći dio novca dolazi iz džepova pritajenih sponzora, koji mu na taj način vraćaju za razne, protivzakonite ustupke koje im je učinio otkako se nalazi u gradonačelničkoj fotelji.

Jedna od najizdašnijih donatora, kako se tvrdi u samom PDP-u, jeste jedan od najbogatijih tajkuna u Federaciji BiH, koji je razvio biznis u u Banjaluci.

Gotovo cijeli vrh PDP-a savršeno je svjestan da najveći dio novca za Stanivukovićevu kampanju dolazi iz istog izvora sa kojeg se napajaju crni fondovi SDA, stranke Bakira Izetbegovića.

Tajkun iz Federacije ima više razloga da „pumpa“ Stanivukovićevu kampanju, s obzirom na to da mu je gradonačelnik omogućio da protivzakonito dođe do građevinske dozvole za veliki tržni centar od 10.000 kvadratnih metara u banjalučkom naselju Lazarevo – tvrde izvori Faktora.

Kako je naš magazin još ranije pisao, gradsko Odjeljenje za prostorno uređenje je, po naređenju Stanivukovića, grubo prekršilo zakon i izdalo građevinsku dozvolu za izgradnju novog objekta pomenutoj firmu u Banjaluci, iako su svi bili svjesni da dozvola nije u skladu sa regulacionim planom za ovaj dio grada.

PRITISAK NA GRADSKE SLUŽBE

Nadležni službenici su bili izloženi strahovitom pritisku gradonačelnika da se firmi pomenutog federalnog tajkuna protivzakonito izda građevinska dozvola, iako su svi svjesni da se ona ni u teoriji ne može izdati ako gradnja objekta planiranih gabarita nije predviđena regulacionim planom.

Zbog ovog slučaja, reagovao je i Republički inspektorat, koji je od gradskih vlasti zatražio objašnjenje na koji način je izdata građevinska dozvola za novi objekat firme Draškovog sponzora u predizbornoj kampanji.

„Bez promjene regulacionog plana, Grad nije imao ni teoretsku mogućnost da izda dozvolu za gradnju novog objekta, iz razloga što je planirana izgradnja od čak 10.000 metara kvadratnih, a što znatno odstupa od veličine objekta koji se, po važećem regulacionom planu može graditi na ovoj lokaciji“  pojašnjavaju dobro upućeni u cijeli slučaj.

Osim toga, a  ništa manje važno, ovaj tajkun od Stanivukovića  očekuje još jednu, izdašniju uslugu – da mu ide na ruku u višegodišnjoj, sudskoj trakavici u vezi sa 20 miliona KM teškim sporom u vezi sa  zemljištem Poljoprivredne škole.

Na prvi pogled, Grad i tajkun blizak SDA su u ovoj parnici na suprotnim stranama, mada je stvarno stanje zapravo – potpuno drugačije.

ZLOUPOTREBA BEZ REAKCIJE CIK-a

Zanimljivo je da je Stanivuković, pored sve sile bilborda koje je zakupio, za sebe prigrabio i onaj koji je u vlasništvu Gradske uprave i koji ni u kojem slučaju ne bi smio biti korišten za predizborno oglašavanje.

Radi o tzv. megabordu na Prijedorskoj petlji, na koji je Stanivuković postavio svoju fotografiju, reklamirajući „besplatnu legalizaciju“.

I vrapcima na grani jasno je da je riječ o klasičnoj zloupotrebi gradskih resursa, ali teško je, tvrde upućeni, očekivati bilo kakvu reakciju CIK-a na ovu pojavu kad je dobro poznato da je ova institucija pod potpuno kontrolom PDP-a i koalicionih partnera.

autor:faktormagzin