U prijedorskoj gimnaziji “Sveti Sava” danas je otvoren grčki kutak, u kome će se izučavati grčki jezik i kultura. Direktor škole Veljko Janjetović naveo je da je ovo jedan od prvih prvih projekata novoosnovanog Udruženja građana “Srpsko-grčko bratstvo i prijateljstvo” Prijedor.

“Predviđeno je da se uči grčki jezik i izučava grčka kultura, naravno fakultativno. Ispočetka će to biti uglavnom zainteresovani učenici, a kasnije ćemo to da proširimo”, rekao je Janjetović novinarima u Prijedoru.

Ambasador Grčke u BiH Dimitrios Papandreu podsjetio je da su prije 11 mjeseci u ovom gradu organizovani Dani Grčke i da je tada bilo zadovoljstvo vidjeti kakva su osjećanja građana Prijedora prema njegovoj zemlji.

“To je bio jak motiv za nas da uključimo i Prijedor u mrežu grčkih kutaka koju stvaramo ovdje u BiH. I danas je ovo osmi grčki kutak u ovoj zemlji i mi smo veoma ponosni na takvo dostignuće”, rekao je Papandreu i zahvalio svima koji su doprinijeli realizaciji ovog projekta i time ukazali čast njegovoj zemlji.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor rekao je da je veza između srpskog i grčkog naroda neraskidiva, da datira od davnog vremena i da je solunski sveštenik otac Partenios učinio mnogo za grad i Prijedor, a posebno za djecu čiji su roditelji ugradili živote u temelje Srpske.

“Okupio se tim ljudi koji su prepoznali značaj ovog grčkog kutka i ovdje ćemo imati mogućnost da učimo grčki jezik, upoznamo se bolje s grčkom kulturom, istorijom i tradicijom i zbližimo s grčkim narodom. Biće tu razmjene studenata i učenika, sportskih klubova i udruženja raznih“, dodao je Javor i najavio nastavak jačanja veza sa grčkim narodom.

Predsjednik Udruženja građana “Srpsko-grčko bratstvo i prijateljstvo” Prijedor Nebojša Savanović najavio je da će jedna od aktivnosti biti inicijativa Skupštini grada Prijedora za bratimljenje s grčkim gradom Patras u kojem je on kao dijete poginulog boraca 1995/1996. godine završio drugi razred osnovne škole, a koji je i rodni grad ambasadora Papandreua.

Izvor: SRNA/kozarski