Ograničenja koja Centrala izborna komisija BiH uvodi za televizijski prenos današnjeg kontrolnog ponovnog brojanja glasački listića, iako je ranije najavila da će to pravo biti omogućno, pokazuje da je prvobitno saopštenje bilo samo u svrhu trenutnog smirivanja javnosti, a ne stvarne želje za obezbjeđivanjem transperentnosti cijelog procesa, rekao je Srni savjetnik srpskog člana Predsjedništva Milan Tegeltija.

– Kad se tome doda manipulativna i maliciozna izjava predsjednika CIK Suada Arnautovića, kojom želi da bez ikakve provjere unese sumnju u izborni proces u Republici Srpskoj, kao i prva nezakonita, a zatim i korigovana nezakonita naredba koja uopšte kao pojam ne postoji u Izbornom zakonu, teško je vjerovati u `dobre namjere` CIK-a i ne sumnjati u pokušaj prekrajanja izborne volje građana Republike Srpske – istakao je Tegeltija.

Tegeltija kaže da je smisao TV prenosa da se vidi svako biračko mjesto, listići, ono što se broji i ono što se upisuje da je prebrojano.

– Očito je da ograničenja koja uvodi CIK ne omogućavaju tako nešto i otvaraju prostor za maniplulacije u procesu brojanja glasova u sarajevskoj dvorani “Zetra” i mogući pokušaj prekrajanja izborne volje građana Republike Srpske – ocijenio je Tegeltija.

RTRS je danas saopštio da neće realizovati TV prenos kontrolnog ponovnog brojanja glasova za predsjednika i potpredsjednika Srpske u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu, jer CIK BiH nije obezbijedio adekvatne uslove za to, odnosno nemoguće je da jednom kamerom bude obezbijeđen vjerodostojan snimak.

Autor: SRNA/RTRS