Vladika Grigorije često s pratiocima na društvenim mrežama polemiše o filozofiji religije, a nerijetko i razbija zablude o čvrsto ukorijenjenim vjerovanjima kod pravoslavnih Srba.

osljednja u nizu dilema koju je razriješio je da li smiju da se obavljaju kućni poslovi na crkvene praznike, odnosno kada je crveno slovo u crkvenom kalendaru.

– Često dobijam pitanja da li se smiju obavljati kućni poslovi na crkvene praznike? Da li se smije uključiti veš mašina, počistiti stan, opeglati odjeća? Odgovor glasi: “Da, smiju” – rekao je vladika.

U većini slučajeva, uvjerenje da se ne smiju obavljati kućni poslovi na crveno slovo proizlazi iz sujeverja, a ne iz istinskog poštovanja prema svetitelju ili prazniku koji se tog dana proslavlja.

– Ako je uistinu posredi poštovanje, onda bi ono trebalo prije svega da se iskazuje odlaskom na liturgiju, molitvom ili, recimo, izbjegavanjem ogovaranja i psovanja, a ne da se svede na puko uključivanje ili neuključivanje veš-mašine – rekao je Grigorije.

Dodao je da je ovdje riječ o zamjeni teza i pomjeranju težišta sa suštine na formu.

– Zaista vjerujem da Bog ne gleda na to ko je šta uključio, isključio ili pomakao. Njega mnogo više interesuje kako se odnosimo prema drugima – bližnjima i daljnima, interesuju ga naši osjećaji, namjera i volja – napisao je vladika u opisu objave koju je podijelio na svom Instagramu.

Vladika Grigorije je potom u video snimku dodatno potkrijepio primjerima.