Svi koji su učestvovali u nezakonitoj dodjeli diploma trebaju biti kažnjeni, kažu u Agenciji za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske.

Lažnim diplomama, navode, “bacili” su negativno svjetlo i unijeli nepovjerenje u rad visokoškolskih ustanova. I akademska zajednica izričita – uvođenjem rigoroznih mjera, spriječiće se nezakonite radnje u visokoškolskom obrazovanju!

Olako sticanje akreditacije za privatne univerzitete, a bez ispunjena visokoobrazovnih uslova – dovelo je do “trgovine lažnih diploma”, smatara akademska zajednica. Tome se, kaže, može stati u kraj – otvorenom borbom protiv korupcije u obrazovanju. Ističu da je na javnim univerzitetima nemoguće dobiti diplomu bez studiranja i polaganja ispita!

– Što se tiče javnih univerziteta, takva aktivnost je nemoguća, s obzirom na sve unutrašnje kontrolne organe, koji učestvuju u procesu i edukaciji, obrazovanju i časnog izdavanja diploma – smatra Gajanin Radoslav rektor Univerziteta u Banjaluci.

Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu dodaje da čim neko dobije akreditaciju, onda on dobije priliku da razvija svoju “trgovinu”, koji je formirao svoj Univerzitet.

– Neki ljudi, u BiH, shvatili su formiranje Univerziteta kao formiranje “trgovačkih centara” i to je sada rezultiralo – rekao je Škrijelj.

Nezakonito izdavanje i nedozvoljenu trgovinu fakultetskim diplomama – osuđuju i studenti i dekani javnih univerziteta. Saglasni su – vrijeme je za rigorozne mjere u obrazovanju i za provjeru svih stečenih diploma u ustanovama, koje se terete za nedozvoljene radnje.

– Prodaja diploma je nešto naružnije što nam se moglo desiti i što će nas koštati, itekako. Sutra ćete, kad budete imali te ljude u zdravstvu i pravu – osjetiti posljedice – smatra Ranko Škrbić dekan Medicinkog fakulteta UNIBL.

Uroš Bjelica predsjednik Unije studenata Republike Srpske ističe da Unija podržava proces reakreditacije visokoškolskih ustanova, koje su se bavile nezakonitim radnjama.

Јer visokoko obrazovanje, stub je društva! – dodaje Bjelica.

Upravo je od Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske zatražena privremena obustava reakreditacije za određene institucije. Taj proces je u toku, kako bi se, nakon istrage vidjelo da li te ustanove ispunjavaju uslove za rad.

Iz Tužilaštvo BiH saopšteno je da su uputili žalbu Sudu na odluku da ne odredi pritvor za pet osumnjičenih koji su uhapšeni u akciji “Klaster”, a u vezi sa nezakonitim izdavanjem i nedozvoljenom trgovinom fakultetskim diplomama na području BiH. Navode da se žalba ne odnosi na preostalih šest osumnjičenih kojima su određene mjere zabrane.