Delegat u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević izjavio je da je očigledno da je Republika Srpska ponovo izložena žestokim pritiscima, kao i da je po ko zna koji put žrtva antisrpske propagande prema kojoj je sve što Srbi rade uvijek označeno kao loše, samo zato što razmišlja o uvođenju dva nova zakona koja su u isključivoj nadležnosti Srpske.

– Vidjeli smo da se juče prvo oglasila Ambasada SAD u Sarajevu, te da je potom ulijedilo saopštenje Stejt departmenta, a da se na kraju oglasila i direktorka USAID-a Samanta Pauer. Ne smijemo da zaboravimo da je Pauerova za vrijeme građanskog rata u BiH bila ratni izvještač iz Sarajeva i jedan od glavnih promotera te jednostrane i lažne propagandne priče o ratu u BiH gdje su samo Srbi zločinci, a Bošnjaci samo i isključivo žrtve – naveo je Kovačević.

Istakao je da je očigledno da od te jednostrane lažne propagandne mantre ne mogu da odustanu ni danas, te da samo iz te perspektive gledaju na sva dešavanja u Srpskoj i BiH.

– Republika Srpska je do sada pokazala da je sposobna da uređuje slobodno i demokratsko društvo i to će sigurno nastaviti da radi i u budućnosti – naveo je Kovačević, koji je i portparol SNSD-a.

Ono što posebno vrijeđa u svim ovim saopštenjima, naveo je on, jesu lažni navodi da Srpska planira da uvodi neke ruske zakone jer to nije na dnevnom redu niti će biti.

– Ono što jeste na dnevnom redu i zbog čega posebno zabrinjavaju ovakvi komentari iz američkih institucija i zbog čega ih smatramo posebno licemjernim jeste što je na dnevnom redu kopiranje jednog američkog zakona, i to u bukvalnom smislu – da samo tamo gdje piše SAD promijenimo i stavimo Republika Srpska – rekao je Kovačević za Srnu.

Prema njegovim riječima, to će doprinijeti transparentnosti, objektivnosti i profesionalizaciji ukupnih odnosa i odnosa civilnog društva i svih onih koji djeluju u Republici Srpskoj.

– Nadamo se da nismo dotakli neko osinje gnijezdo. Ne smijemo da zaboravimo da su SAD i zvanično objavile krajem prošle godine da su za borbu protiv takozvanog malignog ruskog uticaja u BiH uložile 80 miliona američkih dolara. Ukoliko znamo da je više od 99 odsto tog novca išao samo na programe u Republici Srpskoj, onda nam je potpuno jasno o čemu je tu riječ – naveo je Kovačević.

Ponovio je da će Srpska sačuvati slobodu za sve građane.

– I ovaj put ponavljamo da ćemo sačuvati slobodu za sve građane Republike Srpske, da ćemo obezbijediti slobodu i sigurnost za sve građane Srpske, ali imamo i potpuno pravo da štitimo svoje građane, institucije i Republiku Srpsku – rekao je Kovačević.

On je podsjetio da su iz Stejt departmenta istakli da, prema Ustavu BiH, moraju da se poštuju odluke Ustavnog suda BiH, ali su zaboravili napomenuti još nekoliko stvari koje takođe pišu u tom ustavu.

Prva je, naveo je Kovačević, da je imovina vlasništvo Republike Srpske i FBiH, a druga da Ustavni sud mora da čuva i štiti Ustav BiH, a ne da donosi odluke koje su u potpunoj suprotnosti sa onim što u Ustavu piše.

– Mi ćemo da poštujemo sve odluke Ustavnog suda koje su u skladu sa Ustavom, a Ustav ćemo uvijek da štitimo, pa ako bude trebalo i od Ustavnog suda BiH, ali i od raznih stranih mešetara koji konstantno žele da modeliraju stanje u BiH na način da uvijek Srbi budu loši momci i da uvijek sve bude na štetu Srba i Republike Srpske. To nećemo dozvoliti – rekao je Kovačević.

Autor: SRNA/RTRS