Okružni sud u Prijedoru danas je oslobodio Rajka i Draška Aleksića iz ovog grada optužbe za ratni zločin nad civilima u Kozarcu iz juna 1992. godine.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Nedeljka Eror rekla je da je vijeće cijenilo izvedene materijalne dokaze i iskaze svjedoka tužilaštva, odbrane prvooptuženog i odbrane drugooptuženog, te konstatovalo da nije dokazano van razumne sumnje da su optuženi počinili djelo za koje se terete.

Ona je navela da je nesumnjivo u toku postupka utvrđeno da je ubijena šezdesetogodišnja Razija Jakupović, ali da nije dokazano van razumne sumnje da su to počinili optuženi.

Vijeće su činili i sudije Mirjana Miodragović i Radomir Janjić.

Prvooptuženog Rajka Aleksića zastupao je advokat Radovan Stanić, a drugooptuženog Draška Aleksića advokat Savan Zec.

Optužnicu protiv Aleksića podiglo je Okružno javno tužilaštvo Prijedor 14. decembra 2021. godine.

Optuženi su 30. marta prošle godine negirali krivicu da su 24. juna 1992. godine, po prethodnom dogovoru, zajedno sa Uubomirom Aleksićem, koji je preminuo 2018. godine, lišili života lice nesrpske nacionalnosti koje nije neposredno učestvovalo u neprijateljstvima i u vojnim operacijama.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Prijedor Srni je rečeno da će se o mogućoj žalbi Vrhovnom sudu Republike Srpske izjasniti nakon što dobije pisani otpravak presude.

Izvor: SRNA/kozarski