Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su Milorad Radaković i Goran Pejić oslobođeni optužbi za ubistvo pet članova porodice Ećimović na području prijedorskog naselja Tukovi u junu 1992. godine.
Radaković i Pejić su oslobođeni optužbe da su 13. juna 1992. godine sa svjedokom “S-1” došli u Tukove kod Prijedora, gdje je jedan od optuženih u prvoj kući ubio tri člana porodice Ećimović, a u drugoj su obojica pucala i ubila još dva člana iste porodice.

Radaković je bivši pripadnik rezervnog sastava policije, a Pejić pripadnik neidentifikovane vojne ili policijske formacije.

Prvostepenom presudom Suda BiH od 15. maja, Radaković i Pejić su oslobođeni optužbe da su počinili zločini protiv čovječnosti, saopšteno je iz Suda BiH.

Istom presudom, optuženi su oslobođeni naknade troškova krivičnog postupka, dok su oštećeni sa imovinsko-pravnim zahtjevom upućeni na parnični postupak.

Protiv ove presude žalbu je izjavilo Tužilaštvo BiH i to zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, kao i pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, sa prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH žalbu uvaži, ukine pobijanu presudu i odredi održavanje pretresa.

Odgovor na izjavljenu žalbu Tužilaštva blagovremeno su dostavili branioci optuženih, sa identičnim prijedlozima da Apelaciono vijeće odbije žalbu kao neosnovanu.

Na sjednici Vijeća 24. oktobra, tužilac je ukratko izložio sadržaj podnesene žalbe, ističući da u cijelosti ostaje pri istaknutim prigovorima, kao i prijedlogu iz žalbe.

Branioci su izložili odgovore na izjavljenu žalbu Tužilaštva BiH, ostajući kod pismeno iznesenih navoda i prijedloga.