Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je poručio danas da Republika Srpska ima šansu, da je Republika Srpska dobro mjesto i da joj treba više optimizma i truda da što više mladosti zadrži ovdje.

” Mi govorimo o onima koj odlaze, ali ima i onih koji se vraćaju, a svima poručujemo da ovdje ima budućnosti i ovdje ima sreće i treba samo malo više da svi vjerujemo Republici Srpskoj i u naš narod koji je izvaran kroz komunistički period, ali vjerujem da Republika Srpska vraća ovom narodu na najbolji mogući način”, poručio je Dodik u Saničanima kod Prijedora.
Naime, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sa gradonačelnikom Slobodanom Javorom i delegacijom grada Prijedora posjetili su danas tokom boravka u Prijedoru i selo Saničani gdje su u toku završni radovi u zaseoku Kečani. Riječ je o asfaltiranju jednog od tri putna pravca čija je ukupna vrijednost 327.000 KM.

” Drago mi je da čujem da se ove aktivnosti odvijaju na ovaj način jer su ovo projekti koje je kreirala upravo gradska uprava i što mogu da čujem da će od ukupnog ulaganja biti asfaltirano ukupno pedesetak puteva u gradu”, rekao je Dodik novinarima u Saničanima.
On je dodao da je u postupku rješavanje pitanje Ribnjaka Saničani koji je jedan od najvećih problema ovog kraja i to će se riješiti onako kako to narod ovdje očekuje.
” Republika i Grad su tu, radimo u jednoj sinergiji i ljudima ovdje mogu da se zahvalim za strpljenje , podršku i saradnju i mi smo tu, ovo je naša obaveza, a ne ničija samovolja i mi imamo obavezu da budemo svugdje u Republici Srpskoj pa i ovdje u Prijedoru”, rekao je Dodik.
On je dodao da vjeruje da će i grad Prijedor i sve mjesne zajednice osjetiti podršku koju Republika daje u narednim godinama i da će značajno riješiti sva otvorena pitanja.
Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor istakao je da ovaj put kao i mnogi putni pravci koji su ili će biti realizovani nije odredio gradonačelnik niti Skupština grada niti bilo koji pojedinac već su odredili mještani.
“To je rezultat dobre komunikacije sa mještanima i mjesnim zajednicama jer smo bili na terenu i slušali šta kaže glas naroda, koji putni pravac je prioritet i u ovom mjestu su sada urađena tri puta pravca, prošle godine smo radili niskonaponsku mrežu, rasvjetu, znači radimo u kontinuitetu”, rekao je Javor.
On je dodao da je sve to rezultat dobre saradnje republičkog i lokalnog nivoa vlasti i to ne samo ovaj nego i svi infrastrukturni projekti koji su realizovani i planirani za ubuduće.
” Ponosan sam na ovo mjesto koje ima oko 800 mještana od kojih je preko stotinu djece i jako bitno je reći da radimo upravo tamo gdje ima djece, omladine i ljudi koji žive.Tamo gdje imamo živo mjesto, želimo da ga podržimo i radimo dalje”, rekao je Javor.
On je dodao da se očekuje završetak stečajnog postupka kada je u pitanju Ribnjak Saničani i da je cilj grada da kupi ribnjak uz podršku Vlade Republike Srpske o čemu će mještani biti blagovremeno obaviješteni
Predstavnik mjesne zajednice Saničani Nenad Gvozden istakao je da je ovo najveća investicija na području sela koju je obezbijedila Vlada Republike Srpske za asfaltiranje 2400 metara puta.
” Selo Saničani je veoma živo mjesto gdje postoji fudbalski klub, ženski fudbalski klub za koji očekujemo da uđe u Premijer ligu BiH, potom naše kulturno-umjetničko društvo koje je, zahvaljujući predsjedniku Miloradu Dodiku , osnovano 2012.godine i koje sada broji 80 članova , odnosno članovi su skoro sva djeca iz sela”, rekao je Gvozden.
On je posebno istakao i završetak radova na drugom pravcu u ovom selu tačnije u zaseoku Hrgari u dužini od 730 metara koji za mještane ima posebnu važnost.
” Mnoge su vlasti u Prijedoru vladale međutim niko nije imao sluha za taj put koji ima jaču težinu jer je na tom potezu živio, odrastao i otišao u rat gdje je i poginuo Veljko Hrgar , zamjenik komandanta 43.prijedorske motorizovane brigade koji je heroj Saničana”, rekao je Gvozden.
On je dodao da su se obratili aktuelnoj gradskoj vlasti koji su obećali, budući da su dobili sredstva za infrastrukturne projekte , da će prvi asfalt koji bude rađen u Saničanima biti urađen u ovom zaseoku Hrgari i da je to upravo realizovano.
Vlada Republike Srpske dodijelila je Gradu Prijedoru sredstva za asfaltiranje puteva i ulica u iznosu 4.843.000,00 KM, a u ovoj fazi riječ je o drugom pojedinačnom ugovoru s “Prijedorputevima” vrijednom ukupno 2.060.000 KM za 27 putnih pravaca ukupne dužine više od 14 kilometara.

Izvor: prijedorgrad