Članovi Omladinske organizacije “Čuvari Sane” i odbojkašice OK “Vožd” udružili su se danas sa radnicima kineske kompanije “China State construction” u cjelodnevnoj akciji uređenja obala ove rijeke. Osim uklanjanja smeća i košenja trave, četrdesetak prijedorskih i kineskih ekoloških aktivista zasadili su 21 biljku spiralnih vrba, velikih lipa, ljekovitih ginka i drugih sadnica, koje su donirali predstavnici kineske kompanije. U želji da doprinesu očuvanju prirode, iz kompanije “China State construction”, koja je inače jedan od podizvođača radova na izgradnji auto-puta Prijedor – Banjaluka, inicirali su današnju akciju.

“Učestvovalo je dvadesetak lokalaca i isto toliko kineskih radnika. Nadam se da će i drugi građani doprinijeti očuvanju prirode i pridružiti se ‘Čuvarima Sane’ u sličnim akcijama”, rekao je Jadran Rašić, zaposlenik kompanije “China State construction”.

Milan Sadžak, predsjednik “Čuvara Sane”, rekao je daje ovo bila prva ovogodišnja velika akcija čišćenja.

“Pokazali smo da, i van sezone, treba raditi, da je rijeka Sana nešto u što treba ulagati, a to su podržali i kineski volonteri koji su, kao stranci, pokazali mnogo veću količinu ekološke svijesti nego neki naši građani”, rekao je Sadžak.

Sadžak je uz, kako je rekao, savladavanje jezičkih barijera, kineskim kolegama pojasnio porijeklo naziva ovdašnjih kupališta, koja su uglavnom dobijala imena po starosjediocima.

Izvor: kozarski