Za razliku od većine sela koja dijele sudbinu odlazaka mladih, u Rasavcima još uvijek mogu da se pohvale da su rijetki oni koji ovo selo napuštaju. I oni stariji, ali i oni mlađi kažu da im je ovdje najljepše i da im ovo naselje nadomak Prijedora ne može ništa zamijeniti. Jedan od onih koji je odlučio da ostane u Rasavcima i pokrene porodični biznis je Dragan Babić. Bavi se proizvodnjom konzumnih jaja i trenutno na farmi ima oko 10 000 koka nosilja koje na godišnjem nivou proizvedu više od dva miliona jaja. Život na selu, priča Dragan, moguć je uz mnogo truda i rada.

“Farmu smo napravili i otvorili prije neke četiri godine. Opremu smo uzeli od kompanije iz Njemačke i većinom je sve automatizovano. Jaja plasiramo uglavnom na lokalnom tržištu. Iziskuje sve to dosta vremena, ali se na kraju isplati”, navodi Babić. Đabićevo domaćinstvo je jedno od 300, koliko ih trenutno ima u Rasavcima. Većina mještana živi od poljoprivrede. Ovdje imaju područnu školu, fudbalski klub i folklornu sekciju, ali najveći problem stvara im infrastruktura. Prioritetno vodosnabdijevanje, za koje očekuju da bi uskoro moglo biti riješeno. ” Idealno, znamo i mi to, ne može nigdje biti, pa ni ovdje. Važno nam je da smo uvijek, kad zatreba, jedni za druge tu. Kad vidimo pojedina sela, mi smo dobri. Nadamo se samo da ćemo uskoro i mi biti priključeni na Gradski vodovod ”, kaže Pero Milošević, mještanin sela Rasavci. Slično razmišlja i njegov komšija Rade Stupar. „Nismo daleko od grada, ali voda bi nam sad bila najpotrebnija. Svaka kuća većinom ima bunare. Ne bi željeli da nam mladi, zbog ovakvih problema, odlaze iz ovog mjesta, jer su oni naša budućnost“, kaže Stupar.

Rasavci su prepoznatljivi i po svojim rodama. Godinama tu dolaze, a gnijezdo su svile na stubu elektrorasvjete, u samom centru sela gdje su trgovina i društveni dom. Niko ih ne dira i svi na neki način brinu o njima. Ukoliko zakasne pitaju se gdje su, a da je starim rodama dobro u Rasavcima pokazuje i Činjenica da su dobile konkurenciju u novom paru roda koje su ovdje napravile još jedno gnijezdo.

“Uvijek, kada smo u prolazu, pogledamo ih. Dolaze nam i nove rode, a napravile su još jedno gnijezdo. U blizini nam je i igralište i tu provodimo dosta vremena”, kaže mještanka Tatjana Babić

Rasavci su udaljeni od Prijedora desetak kilometara. Magistralni put koji prolazi kroz ovo mjesto spaja Prijedor i Sanski Most.

RODE ZAŠTITNI ZNAK RASAVACA

Mještani kažu kako se često može vidjeti da rode napuštaju gnijezdo, ali nikada u paru, jer jedna od ptica uvijek ostaje sa mladima. Dodaju da ovo nije prva generacija koju podižu njihovi ljubimci koji se uvijek vraćaju u Rasavce s prvim naznakama proljeća. Dodaju da su rode vremenom postale i zaštitni znak sela. „Ovo mjesto više ne bi bilo potpuno da ih nema“, smatraju mještani ponosni na svoje rode.

U područnoj školi OŠ “Dositej Obradović” Prijedor nastavu od prvog do petog razreda pohađa oko 40 učenika. Objekat ove škole nedavno je i rekonstruisan, a sredstva su obezbjeđena posredstvom Ministarstva prosvjete i kulture Vlade Republike Srpske.

Izvor: kozarski