U Mlaki kod Јasenovca danas će biti obilježeno 78 godina od prodora jasenovačkih logoraša kojem će prisustvovati potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Petko Rankić.

Rankić će prisustvovati molitvenom sjećanju i Svetoj liturgiji u hramu Svetog proroka Ilije, najavljeno je iz Narodne skupštine.

Koncentracioni logor Јasenovac bio je najveći logor smrti u tadašnjoj NDH na prostoru okupirane Јugoslavije za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Formiran je u avgustu 1941. godine, a osmislio ga je jedan od najvećih ratnih zločinaca tog doba Maks Luburić, koji bio i prvi komandant logora.

Sistem logora smrti NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina je bila najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Јasenovac.

Ustaše su u aprilu 1945. godine počele konačnu likvidaciju logora, što je podrazumijevalo da se ubiju svi preostali logoraši, uništi logorska arhiva i da se objekti logora spale i unište do temelja.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, na dan proboja u logoru Јasenovac je bilo 1.073 logoraša, od kojih je 600 krenulo u proboj, a preživjelo je 90.

Za vođu proboja je izabran Ante Bakotić, koji je dao znak za početak ustanka 22. aprila 1945. godine u 9.50 časova.

Naoružani ciglama i daskama, logoraši su navalili na vrata zgrade, a bunker pored kapije uspio je onesposobiti Mile Ristić puškomitraljezom otetim od ustaše, čime je omogućio logorašima da izađu izvan logorskih zidina.

Profesor Gideon Grajf, istoričar specijalizovan za Holokaust, navodi da je Јasenovac bio daleko brutalniji od Aušvica, gdje su u procesu “pročišćenja hrvatske nacije” srpska djeca ubijana zajedno sa odraslima.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u Јasenovcu je tokom Drugog svjetskog rata stradalo 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Јevreja, 127.000 antifašista. U Јasenovcu je stradalo 20.000 djece.

Autor: SRNA/RTRS