Јasenovac je Holokaust za srpski narod kojeg prošlost opominje kolike je žrtve dao za slobodu, poručio je narodni poslanik Darko Banjac na obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta u Spomen-području “Donja Gradina” u Kozarskoj Dubici.

Banjac je ukazao da su Srbi drugi narod u svijetu po stradanju u koncentracionim logorima u Drugom svjetskom ratu, podsjetivši da je u Јasenovcu postojao logor za djecu, koji je bio jedinstven u svijetu.

– To govori o zvjerstvima koji su rađeni nad srpskim narodom – rekao je Banjac i dodao da su Srbi postradali u koncentracionim logorima samo zato što su druge vjere i nacije.

Banjac je naglasio da je neko bolesnog uma htio na uništi srpski narod na ovim prostorima, podsjetivši da su Srbi u NDH bili stavljeni van zakona i da su imali manja prava od životinja.

– I danas smo svjeodci da to ne staje. Svako danas želi da umanji značaj ne samo srpskog narodna, nego i Republike Srpske, neshvatajući da Srpska za srpski narod znači slobodu i garant opstanka na ovim prosorima, te je stoga i borba predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i svih koji obnašaju vlast u Srpskoj da se zaboravi sjećanje na naše stradanje i da se obezbijedi budućnost našim pokoljenjima, što je naš osnovni zadatak – rekao je Banjac

Ukazao je da treba njegovati kulturu sjećanja na srpski Holokaust, na Donju Gradinu i na sva srpska stratišta u NDH, dodajući da se ono što je srpski narod preživio u Drugom svjetskom ratu ne može mjeriti ni sa čim u istoriji.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Raljić izjavio je da je u progonu Јevreja tokom Holokausta u nacističkim logorima stradao i veliki broj Srba, Roma i ostalih, te da se ne smije zaboraviti njihovo stradanje.

– U Donjoj Gradini, koji bila je u sistemu koncentracionog logora Јasenovac, počinjeni su masovni zločini u kojima je stradao veliki broj Јevreja i Srba – rekao je Reljić.

Vijence žrvama logora Јasenovac u Drugom svjetskom ratu u Spomen-području Donja Gradina danas su položili ministarks uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Јujić, te Banjac i Reljić.

U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta koji je ustanovljen 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine UN.

Autor: RTRS