Desetak kilometara od centra grada, smješteno je selo Saničani, u kojem živi oko 800 stanovnika, među kojima je 120 djece. Ovo selo ima budućnost zahvaljujući radu i trudu svojih mještana.

U Saničanima se igra fubal, a stadion dijele i momci i djevojke. Fudbalski klub MSloga Rakelići” osnovan je 1975. godine i od tada do danas nije prestajao sa radom. Trenutno broji oko 120 članova. Seniorska ekipa takmiči se u Regionalnoj ligi Republike Srpske – grupa Zapad, mlade selekcije u Područnoj ligi, a aktivna je i ekipa veterana.

Više od 15 godina član ovog kluba je Bojan Tambić, junak iz ovog sela koji je nakon 28 dana kome izborio bitku za život.

“Volim ovaj klub. Igrao sam i igraću ponovo u ovom klubu. Sada se trenutno oporavljam, ali često dolazim na stadion da podržim ove momke”, kaže Bojan.

Zalaganjem mještana, donatora kluba i uz pomoć Gradske uprave mnogo toga je urađeno na ovom stadionu.

Izgrađen je pomoćni objekat u kojem se nalaze dvije svlačionice koje po UEFA standardima ispunjavaju uslove Prve lige, prostorije za sudije, sala za sastanke i velika sala iz koje mještani mogu da prate utakimice. Stvoreni su uslovi i za treninge pod reflektorima.

“Zadovoljni smo onim što smo postigli ovih godina. U narednom periodu potrebna su nam veća ulaganja u smislu takmičenja kada je u pitanju ovaj klub. Nekoliko momaka smo doveli sa strane to iziskuje i veća novčana sredstva. Cilj nam je da omladinu zadržimo na ovim prostorima, da ulažemo u ovaj sportski objekat, kako bi svi mogli da uživamo i da se okupljamo na ovom mjestu”, rekao je Goran Bujić, predsjednik FK “Sloga Rakelići”.

Nedavno je osnovana i ženska sekcija kluba pod nazivom Ženski fudbalski klub “Sloga”, koji broji preko 50 članica u seniorskoj i kadetskoj sekciji. Ove djevojke su prvakinje jesenjeg dijela prve lige Republike Srpske.

“Osnivanje ovog kluba mi je dosta pomoglo, jer sam u početku trenirala sa muškarcima. Iznenadio me je broj curica i djevojaka koje su zainteresovane za ovaj sport. Imamo djevojaka koje treniraju po dva ili tri sporta. Dolaze nam djevojke iz Gradine i Omarske, kao i iz Sanskog Mosta i Banjaluke”, rekla je Nikolina Gnjatović, članica ovog kluba.

“Trudimo se da redovno održavamo treninge, nekad se i po pet puta sedmično sastajemo na stadionu. Djevojke su za vrlo kratko vrijeme ostvarile zavidan rezultat, ali da bi opstali i plasirali su u viši rang takmičenja, osim rada i truda biće nam potrebna veća finansijska sredstva, jer trenutno se finansiramo od članarine i uz pomoć sponzora”, rekao je Duško Dragić, trener ŽFK “Sloga”.

U Saničanima se njeguju tradicija i običaji i o tome marljivo uče mlađe generacije.

Ovdašnje kulturno-umjetničko društvo broji 60 članova, koji su raspoređeni u tri sekcije: folklornu, narodne rukotvorine i ojkačku sekciju.

“Imali smo kraću pauzu za vrijeme pandemije virusa korona. Nakon toga smo se ponovo aktivirali. Do sada smo nastupali u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Bugarskoj, Hrvatskoj.

Prošle godine smo Grad Prijedor predstavili na Međunarodnom festivalu “Ohridsko ljeto”. To je bilo od velikog značaja za naše društvo koje potiče iz jednog malog sela” istakao je Zvjezdan Grković, predsjednik KUD-a “Saničani”.

Ovdašnje udruženje penzionera prepoznatljivo je po organizovanju penzionerskih druženja, ali i po humanitarnom radu.

“I penzioneri vole da se druže, da se oslobode svakodnevnih obaveza i da zaborave na probleme. Mi u Saničanima, živimo od zarađene penzije i kao većina mještana ovdje od poljoprivrede. Trudimo se da svake godine organizujemo druženja kojim se mnogo radujemo. Osim toga, prije mjesec dana obišli smo cijelo naše područje i uručili jednokratne novčane pomoći onima kojima je bila najpotrebnija. Veliku podršku imamo od Gradske uprave kada je riječ o jednokratnoj novčanoj pomoći i banjskom liječenju penzionera”, rekao je Sretko Tambić, predsjednik Mjesnog udruženja penzionera Rakelići, koje obuhvata sela Saničane, Rakeliće, Gaćane, Miljakovce, Pejiće i Petrovo i broji 640 penzionera.

Društveni dom u Saničanima u kojem aktivno djeluje KUD “Saničani” i Mjesno udruženje penzionera, postao je pretjesan za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Kako ističu mještani, zub vremena učinio je svoje, zato je neophodna rekonstrukcija.

Saničani pripadaju Mjesnoj zajednici Rakelići koju još čine Pejići i Gaćani. U posljednje tri godine, u ovom selu urađeno je mnogo toga po pitanju infrastrukture. Asfaltirani su putevi, samo u ovom mjesecu ukupno pet kilometara, a urađena je i rasvjeta.

Sve uz pomoć Gradske uprave Prijedor, koja je prepoznala potrebe mještana ovog kraja, koji najveću nadu ulažu u ponovno pokretanje proizvodnje u Ribnjaku “Saničani”.

“Ribnjak “Saničani” koji je trenutno u stečaju, nekad je zapošljavao oko 120 radnika što odavde, što iz okolnih sela. Želja mještana je da ovaj ribnjak ponovo počne sa radom.

U tome nas je podržao i predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, koji je nedavno posjetio naše selo. Ponovno pokretanje proizvodnje u ribnjaku bilo bi od velikog značaja za ovo mjesto njegove mještane”, rekao je Nenad Gvozden, odbornik u Skupštini grada Prijedora, rodom iz ovog mjesta.

Izvor: kozarski