Širom svijeta obilježava se Međunarodni dan babica. Na ovaj dan skreće se pažnja na izuzetno važnu ulogu babice u očuvanju porodice, ali i cjelokupne zajednice. Naša ekipa je obišla porodilište i provjerila zbog čega je ovo jedan od najljepših, najplemenitijih, ali i najodgovornijih poziva.

Ivana Davidović u prijedorskoj bolnici “Dr Mladen Stojanović” kao babica radi 22 godine. Ovaj posao, kaže, sa sobom nosi veliku odgovornost, ali osjećaj kada prvi u rukama držite “novi život”, rijetko s čim može da se uporedi.

– To je neopisivo, kad dobijete jedno zdravo, pravo dijete, i onda kasnije, kad prolazim kroz grad vidim majku koju sam porodila i koja kaže svom djetetu: “Ovo je tvoja babica, ovo je osoba koja te je prva uhvatila, pogledala”, to je neopisiv osjećaj – dodaje Davidovićeva.

Kada bi morala ponovo da bira, opet bi, priča Ivana, odabrala ovaj poziv. Nikad nije vodila evidenciju o tome koliko poroda je obavila. Svako dijete koje dođe na svijet za nju je jednako važno.

Nažalost, pad nataliteta je evidentan. Tokom prošle godine u prijedorskoj bolnici rođeno je 50 beba manje u odnosu na pretprošlu, i to je problem kojem mora da se posveti pažnja. Dosta pažnje, međutim, posvećuje se opremanju porodilišta u svim bolnicama u Srpskoj.

– Uz donaciju predsjednika Republike Srpske za porodilišta, biće opremljen i naš bejbi boks. Uz ovu opremu koju sada imamo, dobićemo još opremljenije transportne inkubatore, puls oksimetre, reanimacione stolove…- naglasio je direktor prijedorske bolnice Andrija Vukotić.

Međunarodni dan babica ustanovila je 1992. godine Internacionalna konfederacija babica. Kako su one direktno povezane sa zdravljem budućih majki i njihove djece, veoma je važno skrenuti pažnju javnosti na njihovu ogromnu ulogu u cjelokupnom zdravstvenom sistemu.

Autor: RTRS