Povodom 5. maja Međunarodnog dana babica i 12. maja koji se obilježava kao Međunarodni dan sestrinstva, Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske organizovao je stručna predavanja u Hotelu Prijedor.

Gorana Mastikosa je babica u prijedorskoj bolnici “Doktor Mladen Stojanović” više od četiri godine. Priča da na početku karijere uvijek ima nešto novo da nauči, pogotovo od iskusnijih babica.

“Posao babice je veoma odgovoran, tu su u pitanju dva života, život majke i život bebe, svi očekujemo da će u rađaoni biti sve kako treba, ali desi se i komplikacija. Najhitnije je da se uspostavi dobra komunikacija između trudnice i babice”, kaže Mastikosa.

Babice su uvijek na usluzi porodiljama koje doje bebe. 0 prednostima i nedostacima dojenja predavala je babica Dijana Zorić.

“Mame nisu infoirmisane o dojenju, a one koje jesu misle da je to lako, međutim nailaze na mnoge poteškoće u smislu zapaljenja dojki ili toga što bebe ne prihvataju dojke. Na nama zdravstvenim radnicima je da im pomognemo da što brže uspostave to dojenje”, objašnjava Zorićeva.

Bejbi boks u prijedorskoj bolnici trebalo bi uskoro da dobije novu opremu. Međutim, zabrinjava podatak da se posljednjih godina rađa sve manje beba. Direktor Bolnice “Doktor

Mladen Stojanović”, Andrija Vukotić, priča daje prošle godine u prijedorskoj regiji je rođeno 618 beba, a pretprošle 700.

“Kao šef bejbi boksa u zadnjih 10 godina ulažem u bejbi boks sa svih strana, više na svoje lično na ime, preko svojih prijatelja nabavljam donacije za bejbi boks. Sada je posredstvom donacija predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik skupio 1.400.000 KM i od tih sredstava opremiće se sva porodilišta u RS. U našem bejbi boksu imamo stari transportni inkubator, stari reanimacioni sto, stare pulsne oksimetre, tako da ćemo uskoro dobiti i novi transportni inkubator i novi reanimacioni sto, novi pulsni oksimetar i nova kolica za transport beba”, rekao je Vukotić.

Predavanje povodom 5. maja Međunarodnog dana babica i 12. maja Međunarodnog dana sestrinstva, obuhvatilo je nekoliko aktuelnih tema.

“Teme su raznovrsne od laboratorije, opšte prakse, akušerstva ginekologije i prevencije kardiovaskularnih bolesti” izjavila je Ivana Davidović, predsjednik Strukovnog sindikata medicisnkih sestara i tehničara bolnice “Doktor Mladen Stojanović” Prijedor.

Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara dodjelio je zahvalnicu gradonačelniku Prijedora Slobodanu Javoru za podršku u organizaciji stručnog predavanja.

Izvor: kozarski