Grad Prijedor dobio je danas licencu za softverska rješenja za aplikaciju “Go parking” u okviru projekta “Pametni gradovi ka digitalnoj transformaciji” koji u pet lokalnih zajednica u BiH realizuju firme “Lanako” i “Di-vi si solušns”, finasira njemački GIZ, a implementira “Bit alijansa”.

Šef Odsjeka za informaciono-komunikacione tehnologije grada Prijedora Admira Kličić rekla je da se danas u punom kapacitetu pušta u rad aplikacija koja je razvijana u više faza, da najveće benefite imaju građani, a da grad ima mehanizme potpune kontrole i upravljanja.
Ona je podsjetila da je u prvoj etapi bila naplata putem SMS-a, u drugoj uspostavljanje kontrole parking mjesta gdje grad Prijedor, kao malo koja lokalna zajednica, koristi i senzore i video nadzor, u trećoj uvođenje mogućnosti kartičnog plaćanja usluge parkinga, u četvrtoj geolociranje da ljudi u svakom momentu vide gdje postoje parkinzi i u petoj displeji koji pokazuju da li i koliko ima slobodnih mjesta na kojem parkingu.

“I na kraju, uvezivanje komunalne policije sa parking servisom, digitalno, i to je takođe danas pušteno u korištenje”, rekla je Kličićeva na konferenciji za medije.
Predstavnici firme “Lanako” pojasnili su da se radi o trima softverima – za upravljača parkinzima, što je Gradska uprava, za radnike koji kontrolišu parkinge i za građane, te pozvali i građane Prijedora i posjetioce, goste i turiste koji dolaze u ovaj grad, da koriste ovu aplikaciju kreiranu na bazi javno-privatnog partnerstva, a dostupnu i android i na IOS uređajima.
Kristina Erak iz “Bit alijanse” rekla je da je vrijednost projekta”Pametni gradovi ka digitalnoj transformaciji” 300.000 evra za svih pet lokalnih zajednica, gdje su, pored Prijedora, još i Pale, Zvornik, Zenica i Tešanj.
Konferenciji za medije prisustvovali su zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević i načelnik Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove Dragoslav Kabić. Uručenje licence organizovano je kao jedna u višednevnom nizu manifetsacija u povodu 16. maja, Dana grada.

Izvor: prijedorgrad