Novosađane je juče zadesilo (ne)očekivano nevrijeme sa pljuskovima koji su u svega nekoliko minuta sa glavnim ulicama poplavljenim vodom pretvorili Novi Sad u Veneciju.

Fotografije i snimci plutajućih automobila i njihovih vlasnika koji su spas potražili na krovovima svojih četvorotočkaša, upornih dostavljača na biciklima, prizemlja zgrada iz čijih liftova curi voda, obišli su društvene mreže. Ipak, kao i svaka nevolja, i ova novosadska imala je svoje heroje. Riječ je o policajcima.

Iako su obilne padavine najavljivane danima unapred, uporno sunce sa proljećna 23 stepena zavaralo je Novosađane da je procjena meteorologa omanula, te su joj rado prkosili uz sladoled u rukama do samih večernjih sati.

sati.

Međutim, promjena na nebu kojoj su svedočili u svega nekoliko minuta obojila je grad u sivilo oblaka koji su se nad njim navili, a jačina pljuska učinila je da ulice za par minuta postanu potpuno neprohodne.

Svi koji su se našli napolju snalazili su se na razne načine, a novosadska policija i vatrogasna služba našle su se na terenu. Oni su reagovali na pozive građana zarobljenih u svojim automobilima, ali su, ako je suditi prema snimcima koji su obišli mreže, pomagali svima kojima je to bilo potrebno.

Najviše simpatija pokupio je snimak džentlmentskog prenošenja dvije djevojke u naručju preko ulice.

 

Jedna od djevojaka nosila je table automobila u ruci, pa se pretpostavlja da su pješke krenule da se izbave a u pomoć su im pritekli policajci.

Ovaj čin se dogodio u Ulici Maksima Gorkog, u blizini novosadskog suda i nekadašnje “Pečurke”.

Upravo ova ulica bila je jedna od “kritičnijih” tokom jučerašnjih padavina, ali i Temerinska, Partizanska, Bulevar Evrope i mnoge druge lokacije zarobile su Novosađane.

 

Jednu baku sa kesama u rukama prenijela su preko ulice takođe dva pripadnika MUP.Uz mnoštvo lajkova bilo je i šaljivih komentara poput onog: “Pa ne na crveno”.

– Bravoooo. Poslije gomile loših vesti i objava divno je vidjeti kako teške situacije spoje ljude i izvuku najbolje iz njih – navela je jedna komentatorka.

“Uhvaćeni” na djelu

Iako je bilo mnogo pozitivnih reakcija, među komentatorima našli su se i oni koji su smatrali da je situacija montirana, te da se na ovaj način skupljaju jeftini lajkovi. Ipak, na mrežama su se pojavili i snimci Novosađana koji su “uhvatili” situaciju posmatrajući je kroz prozor ili sa terase.

Takođe, bilo je i situacija koje su djelovale komično do te mjere, da nas uvjere da samo život može da “izrežira” takve kadrove.

“A, bre, nije li te sram žirafo od dva metra, policajac na plećki da te nosi”, glasio je jedan od šaljivih komentara na račun mladića koga je preko ulične bujice prenio policajac.

 

U svemu, ipak, ne sme se zaboraviti ni pomoć vatrogasaca, na koje su građani prosto navikli da su tu kada je vanredna situacija, ali to ne umanjuje njihov značaj i doprinos. Naprotiv, oni su podsjetnik da ovakvi gestovi treba da budu naša svakodnevnica.

Izvor: Srpskainfo