Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik je danas na konferenciji za medije govorio o posjeti Rusiji i sastanku sa Vladimirom Putinom.

Ključni sastanak sam imao sa Putinom. Ovo je već bio moj 20. sastanak sa predsjednikom Rusije. Pričali smo o različitim temama. Moja uloga kao predsjednika Republike Srpske je da ne zatvaram vrata nikome. Rusija je u Savjetu bezbjednosti bila uz nas, protiv je lažnog visokog predstavnika. Ona je strateški partner Republike Srpske – rekao je predsjednik Srpske Milorad Dodik na konferenciji za medije.

– Posavjetovao sam se oko koga kako će se Rusija ponašati ako neizabrani visoki predstavnik nametne određena pitanja, pa tako i oko imovine. Rekao sam da je to za nas zid i da bi to predstavljalo krah Dejtonskog sporazuma. Odgovor koji sam dobio je ohrabrujući. Republika Srpska neće ostati sama – rekao je Dodik komentarišući svoju nedavnu posjetu Moskvi.

Dodao je da je sa predsjednikom Vlade Azerbejdžana razgovarao o načinima saradnje sa tom zemljom.

– Dogovarali smo da ovdje organizujemo privredni forum i da vidimo kako da se dogovorimo oko nekih poslova. Pored nafte i gasa, postoji još mnogo nivoa na kojima možemo ostvariti saradnju – navodi Dodik.

On je dodao da s druge strane sa Zapada stižu namjere da nas, kako je rekao, potpuno unište.

– Britanci su apsolutno neprijatelji Srpske i srpskog naroda. Vidimo da iste stvari rade u Srbiji, a na Kosovu takođe vidimo njihov rukopis – rekao je Dodik.

BiH koju prave Amerikanci i Britanci za nas je neprihvatljiva, rekao je Dodik.

– Oni smatraju da smo mi njihova kolonija. Ne smijemo da ni u Srpskoj ni u Srbiji dočekamo novo vrijeme pod kolonijalnom upravom stranaca. Evropa koju nam nude za nas je teško prihvatljiva. To nisam naučio u Moskvi, već to znam odavno. Kad treba da odbranim poziciju Republike Srpske nemam nikakvih obzira. Mi ćemo nastaviti da tražimo prijatelje po svijetu. Do kraja ove godine obići ćemo 10 zemalja. Naravno i Kinu – rekao je Dodik.

– Ako neizabrani stranac pokuša da nam bilo šta nametne, kažem da ćemo istog dana raspisati sjednicu NS RS na kojoj ćemo odlučivati o svom statusu. zaključio je Dodik.

Izvor: Srpskainfo