Da li se sjećate kada ste posljednji put sjedili u tišini i kako ste se osjećali? Mada je danas teško pronaći vrijeme i kutak za sebe, ipak pokušajte, jer to ima blagotvorno dejstvo.

Naučnici kažu da bi u tišini trebalo provesti bar sat-dva dnevno kako bi nam i psiha i tijelo bili zdravi. Dajte svom mozgu priliku da u miru preradi sve informacije i bude spreman za nove izazove. Kada sjedimo u tišini osjećamo se spokojno, a usporavanjem mozga, usporava se i naše disanje. Tišina nam pruža šansu da se bolje povežemo sa sobom i da nam pritom ništa ne odvuče pažnju.

Sjedenje u tišini obnavlja ćelije mozga i podmlađuje ga, dok proces ublažavanja štete, koja je izazvana konstantnom bukom, započinje poslije dva sata provedena u tišini.

To doprinosi boljoj koncentraciji i pamćenju, većoj toleranciji na stres i osjećaju da smo se dobro odmorili. Tišina je za mozak isto što i zdrava hrana za tijelo.

U takvim trenucima postajemo svjesniji svog okruženja i čujemo zvukove koje ranije nismo imali priliku, recimo, vjetar, cvrkut ptica, šuškanje lišća, pucketanje grana. Mozak se fokusira na nešto bez napora i ometanja. To radimo nesvjesno – dopuštamo umu da luta od jedne misli do druge. Postajemo otvoreniji prema svojim osjećanjima, željama, mislima.

Ne zaboravite, obaveza je mnogo, a vremena malo. Zato je važno sagledati sebe u sadašnjem trenutku. Tišina nas umiruje i usporava, otvara nam oči i pokazuje koliko je sadašnji trenutak dragocjen, pišu Novosti Magazin.

Izvor: Srpskainfo