Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je danas u Bratuncu da bi bilo ljekovito da svi koji negiraju bilo čiju bol, pa i bol i srpskih majki, čuju istinu o stradanju Srba u Srednjem Podrinju i Birču.

– Neko se osilio da meri bol majki i kaže da to nije bol, tragedija i zločin. Niko nema izuzetno pravo na bol. Bol je isti za svakog čovjeka, bol osjeća svaka majaka, bol nema ni naciju ni vjeru – poručio je patrijarh Porfirije u Bratuncu na obilježavanju 31 godine od srpskog stradanja u Srednjem Podrinju i Birču.

Ističući da je dugačak spisak više od 3.500 postradalih pravoslavnih Srba muškaraca, žena, djece i staraca iz ovog kraja, patrijarh Porfirije je ukazao da Srbi znaju svoju bol, ali i da prepoznaju i poštuju bol majki Bošnjaka i Hrvata.

– Ovdje smo da se pobrinemo da se zločini više nikome nikada ne dese i da uputimo molitvu da elitizam i ekskluzivnost u bolu nestane. ljekovito je znati i prihvatiti ono što je činjenica, jer to će nas jedino izvesti na pravi put – rekao je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost je istakao da su u njegovim molitvama svi koji su stradali na području Srednjeg Podriča i Birča na velike pravoslavne praznike, poput, Vidovdana, Petrovdana, Božića.

Autor: RTRS