Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poželio je srećan i blagosloven početak Vaskršnjeg posta i da predstojeći dani budu ispunjeni ljubavlju, vjerom i nadom prema Bogu i bližnjima.

Više vremena provedeno na molitvi, razmišljajući o vječnim, egzistencijalnim pitanjima i djelima u vlastitom životu.

– Trudimo se da odolimo iskušenjima i lošim navikama i budimo otvorenog srca za sve ljude kojima je pomoć potrebna . istakao je patrijarh Porfirije u objavi na Instagramu.

Njegova svetost je napomenuo da u molitvama ne treba zaboraviti sve postradale u martovskom pogromu 2004. godine, kao i svu stradalnu braću i sestre na Kosovu i Metohiji.

– Zavapimo milosrdnom Hristu da im bude brzi zaštitnik i pomoćnik – naglasio je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je naveo da treba zatražiti oproštaj i oprostiti kako bi se međusobnim izmirenjem stupilo na put velikoposnog podviga, zajedno koračajući ka radosti Vaskrsenja Hristova.

– Gospode Isuse Hriste, Sine Božiji, podari nam snage da istrajemo na putu vrline i podviga i da ugledamo svjetlost Vaskrsenja Tvoga. Srećan i blagosloven početak Vaskršnjeg posta – Svete Četrdesetnice . poručio je patrijarh Porfirije.

Za pravoslavne vjernike sutra će početi višenedjeljni veliki Vaskršnji ili Časni post, koji se završava praznikom Vaskrsenja Isusa Hrista – Vaskrsom, koji se ove godine proslavlja 5. maja.

Autor: SRNA/Srpskainfo

 

FOTO: P. V. / RINGIER