Član delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini OEBS Radovan Kovačević istakao je da je BiH mirna, ali politički nestabilna zbog intervencija stranih faktora na njenoj političkoj sceni, koji stvaraju neslogu, prepreke i blokade reformama i procesu razvoja.

Jednostavno ne možemo da prihvatimo da suverena zemlja, kandidat za članstvo u EU u 21. vijeku u središtu Evrope i dalje ima strani protektorat u obliku takozvanog visokog predstavnika, ilegalnog i nepotvrđenog u skladu sa procedurama, koji djeluje kao samoproglašeni kralj i u potpunosti ignoriše zvanične procedure, Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum – ukazao je Kovačević u obraćanju na godišnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine OEBS u Vankuveru.

On je naglasio da se u Ustavnom sudu BiH nalazi troje stranih sudija koji neprestano zloupotrebljavaju ovlaštenja i stvaraju neustavni sud koji je u potpunosti izgubio povjerenje javnosti i legalno i zakonito izabranih političkih lidera u BiH.

– Dolazim iz Republike Srpske, jednog od dva entiteta u BiH. Stalno smo na udaru kritika, ali mogu da vas uvjerim da sve što radimo jeste da vodimo institucionalnu, demokratsku, legalnu i mirnu borbu za zaštitu naših ustavnih prava i ustavnog poretka u BiH. Sa ovog mjesta, tražimo pomoć OEBS i svih vas. Potrebna nam je vaša pomoć kako bi postali istinski suvereni i sa svojom sudbinom u rukama. Molim vas da pomognete da se oslobodimo takozvanog visokog predstavnika i stranih sudija u našem Ustavnom sudu – naglasio je Kovačević.

On je rekao da je ovaj skup prilika da izrazi zahvalnost za sav naporan rad, posvećenost, energiju i finansijsku pomoć OEBS prema BiH, na svim nivoima upravljanja ustanovljenih Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH.

– BiH, regionu i svijetu potrebno je prisustvo OEBS. Ta pažnja je dobra kada dolazi u obliku savjeta i poštovanja, ali ne i nametanja. Konstruktivan dijalog, kompromis i saradnja su segmenti na koje bi trebalo da bude usmjerena pažnja za poboljšanje aktuelne situacije u BiH. To može biti ostvareno samo kroz aktivno učešće, dijalog i kompromis političkih lidera, donosioca odluka i svih strana u BiH – rekao je Kovačević.

Izvor: Srpskainfo