Pravoslavni vjernici sutra slave Ivanjdan, kao spomen na proroka Jovana Preteču ili Krstitelja, koji je najavio Hristov dolazak.

Noć uoči Svetog Jovana Preteče, u narodu poznatijeg kao Ivanjdan, žene pletu vjenčiće od cvijeća i uveče ga stavljaju ispred kućnih vrata.

Sveti Jovan je poznat kao Jovan Preteča jer je došao prije Hrista, a kao Krstitelj zato što je pored drugih krstio i Hrista. Poznat je i kao Biljober ili Travar jer je živio skromno hraneći se biljem, bubama, skakavcima i medom divljih pčela.

Sveti Jovan se još zove Igritelj, jer se vjeruje da se sunce, kada se tog jutra rađa, igra na nebu. Zaštitnik je kumstva i pobratimstva, a kumovao je i Isusu Hristu krsteći ga u rijeci Jordan.

Ivanjdanski običaji

O Ivanjdanu pletu se vijenci od ivanjskog cvijeća, i njima se kite staje, a uoči tog dana, čobani pale brezove lile (vatre), pa obilaze torove i ovce gdje čuvaju stoku, a zatim se penju na visove i igraju svakojake igre oko pobodenih vatri.

Ovo paljenje mašala za Ivanjdan dovodi se u vezu sa paljenjem badnjaka uoči Božića, čime se hoće reći da zimsko, božićno sunce ne sija tako visoko kao ljetnje, ivanjdansko, niti onako toplo grije.

Pletenjem vijenaca želi se reći da je priroda u razvoju došla do svoje najviše tačke (sredina ljeta), i da se tim vijencima priroda ovjenčava.

Običaji za ljubav

Postoje stari rituali na Ivanjdan vezani za ljubav. Običaj je da djevojka isplete vijenac od cvijeća i da kroz njega pogleda momka koji joj se dopada. Još jedno vjerovanje kaže da djevojka treba da ubere cvijeće pred Ivanjdan i u noći između 6. i 7. ga stavi ispod jastuka i prespava na njemu.

Ukoliko cvijeće ujutru bude i dalje svježe i lijepo, brzo će upoznati srodnu dušu. Ako cvijeće uvene, još će morati da sačeka na susret sa pravom ljubavi, pišu Novosti Magazin.

Izvor: novosti.rs/ATV