Nemogućnost da obezbijede svojoj djeci topao i siguran dom, izjeda i muči roditelje Aleksandra i Marinu Đekić iz Kozarske Dubice. Žele za svoju dječicu Indiru (13), Dajanu (5), Gavrila (3) i bebu Stefana (pet mjeseci) najbolje, kao uostalom i svi roditelji. Maštaju o svom domu godinama unazad, ali dalje od maštanja nisu odmakli. Podstanarski život njihova je tužna realnost.

Samo da mi je da se djeca više ne potucaju po tuđim kućama, ne mogu to da podnesem. Da ne pominjem i što sve teže iz mjeseca u mjesec, uspijevamo da prikupimo za kiriju – iskreno i sa puno gorčine u glasu, odmah je iznijela pred nas svoju najveću muku majka Marina.

Dječica fina, uredna, lijepo vaspitana, dočekala su nas kod svoje bake, očeve majke, u skromnoj i nedovršenoj kući, koja će im možda postati stalni dom.

Baka, suprugova majka, živi sama ovdje u ovoj kućici. Bolesna je, ima dijabetes i sve teže sama funkcioniše. U dogovoru sa njom, mogli bi da se preselimo iz stana koji iznajmljujemo u Dubici tu kod nje u kuću, ali bi prije toga trebalo kuću nadograditi i dovršiti. Dosta je mala kuća i nema gradske vode u kući. Ima samo iz bunara, koja nije baš dobra, tako da trenutno nema uslova, za neko preseljenje pod ovakvim uslovima i za normalan život djece – objasnila nam je Marina, koju opciju vide kao rješenje za njihove probleme.

 

Olakšavajuća okolnost je i za nas, kada već postoji objekat, koji je stabilan i koji ne zahtijeva previše komplikovanih operacija, kako bi se doveo u željeno stanje. Dovršetak sprata, renoviranje krova, postavljanje fasade je nešto što će biti rutinski odrađeno. Prikupljanje novčanih sredstva neophodnih za ovaj, ne baš mali projekat, će biti veći izazov nego sami radovi.

Надам се да ћете нам успјети помоћи. Због њих највише, да коначно осјете неку сигурност и да у миру одрастају – рекла нам је на растанку Марина, полажући у нас све своје наде.

Međutim, ne sumnjamo da će kao i do sada, naši aktivni članovi iz Kozarske Dubice iznijeti najveći teret i da će kroz brojne dobrotvorne događaje, po kojima su i poznati godinama unazad, prikupiti dobar dio sredstava za pomoć porodici Đekić.

Na djelu su se pokazali, kada je uspješno pomognuta porodica Radić, takođe iz Kozarske Dubice, koja već dvije godine uživa u svom novom domu. Sada je na redu novi izazov.

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe, pokreće novu akciju na području Kozarske Dubice, za bolji i sigurniji život šestočlane porodice Đekić – podržite nas!

Izvor: srbizasrbe.org