Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je da BiH nije zemlja bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića nego da u BiH stvari mogu da funkcionišu samo ukoliko se postigne unutrašnji dogovor.

“Bećirović je politički ekstrem. U BiH odluke ne donosi on”, rekao je Kovačević, komentarišući Bećirovićeve izjave o raspoređivanju vojnika NATO alijanse na područje Brčko distrikta.

On je istakao da Bećirović nikada nije shvatio karakter ove zemlje koja je sastavljena od dva entiteta i u kojoj žive tri konstitutivna naroda i ostali građani.

“Stvari mogu da funkcionišu samo ukoliko postignemo konsenzus i to je nešto što je veoma bitno za političare iz Federacije BiH /FBiH/ jer treba da shvate da u ime BiH ne mogu izgovoriti ništa što nije dogovoreno na osnovu konsenzusa”, rekao je Kovačević.

Kovačević je poručio da je sve što Bećirović kaže, a oko čega ne postoji konsenzus, samo mrtvo slovo na papiru.

“Političari iz FBiH su posljednjih 30 godina navikli samo da sjede i kukaju i traže da stranci riješe probleme u BiH. Tako nećemo riješiti probleme u BiH”, rekao je Kovačević za “BHT jedan” i ponovio da se problemi u BiH mogu riješiti samo kompromisom, dijalogom i konsenzusom.

On je, komentarišiću pomoć NJemačke samo za kasarne Oružanih snaga BiH koje se nalaze na teritoriji FBiH, rekao da je to kršenje Zakona o odbrani u BiH u kojem jasno piše da se ne mogu favorizovati kasarne ni u jednom entitetu.

“Postoji ogromna količina nerazumijevanja realne situacije u BiH i stvari se gledaju jednostrano. Optužuje se Republika Srpska za nešto, za šta uopšte nije kriva”, rekao je Kovačević.

On je, za konstataciju da se BiH nalazi u najvećoj krizi u posljednjih 30 godina, rekao da je to fraza i ocijenio da je kriza u BiH kontinuitet, te da je kompromis jedino rješenje.

Izvor: SRNA/ATV