Direktor Memorijalnog centra u Potočarima Emir Suljagić pokušao je da krivotvori i zloupotrijebi Holokaust i genocid izvinjenjem Јevrejima zbog zločina koje je nad njima izvršila “Handžar divizija”, svjesno smetnuvši sa uma da su žrtve te zloglasne jedinice većinom bili Srbi, saopšteno je iz Muzeja žrtava genocida u Beogradu.

Reagujući na Suljagićeve tvrdnje, izrečene 10. jula na konferenciji u Srebrenici posvećenoj kulturi sjećanja, iz Muzeja su ocijenili da je direktor Memorijalnog centra u Potočarima pokušao da amnestira Nezavisnu Državu Hrvatsku za počinjeni Holokaust.

– Dobro je poznato da je 13. SS oružana brdska “Handžar divizija” uspostavljena tokom proljeća 1943. godine, odnosno u periodu kada je Holokaust nad bosansko-hercegovačkim Јevrejima već uveliko bio izvršen, i to upravo od njihovih sunarodnika i Hrvata, koji su počev od aprila 1941. godine prigrlili ustašku ideologiju i otpočeli spiralu zločina do tada nezabeleženih na ovim prostorima”, navodi se u saopštenju.

Iz Muzeja genocida podsjetili su da su pripadnici te jedinice ubrzo po njenom formiranju u proljeće 1943. godine upućeni na obuku na područje okupirane Francuske i Poljske, odakle su vraćeni tek godinu dana kasnije, ističući da činjenice čine još gorim Suljagićev pokušaj krivotvorenja prošlosti.

U saopštenju se ističe da ostaje osjećaj zaprepaštenosti zbog nedoličnog pokušaja obmanjivanja javnosti, za kojim je pod plaštom navodnog izvinjenja posegao Suljagić, posebno ako se ima u vidu da je jevrejska zajednica u Sarajevu kao najbrojnija u tom narodu u BiH gotovo u cijelosti likvidirana 1941. i 1942. godine, kada je tadašnji ministar unutrašnjih poslova NDH Andrija Artuković slavodobitno saopštio da je “jevrejsko pitanje riješeno”.

– Međutim, direktor Memorijalnog centra u Potočarima se nije zaustavio isključivo na pokušajima očiglednog i neskrivenog krivotvorenja prošlosti, već se u nedoličnom naporu da uspostavi bilo kakvu vezu između Holokausta i zločina počinjenog u Srebrenici i okolini u julu 1995. godine usudio da ustvrdi kako su njegovi sunarodnici, stradali na tom području pre 28 godina, doživeli tragičnu sudbinu upravo zbog svoje “boje kože” kao što je to bio slučaj i sa Јevrejima tokom Holokausta – ukazali su iz Muzeja.

U saopštenju se navodi da ova Suljagićeva tvrdnja, koja je zaprepašćujuća u svojoj netačnosti, ukazuje na spremnost pojedinaca koji obavljaju odgovorne dužnosti da posegnu za rasnim teorijama koje impliciraju rasnu različitost evropskih Јevreja u razdoblju Drugog svjetskog rata u odnosu na preostalo stanovništvo Starog kontinenta, odnosno savremenih Bošnjaka u odnosu na Srbe i Hrvate.

– Suljagić se osmelio da pokuša da uspostavi makar i simbolički, ukoliko ne i stvarni, istorijski znak jednakosti između Holokausta i zločina u Srebrenici počinjenog pola veka nakon okončanja Drugog svetskog rata – istakli su iz Muzeja.

Izražavajući zabrinutost zbog Suljagićevih stavova, uvijenih u formu navodnog izvinjenja, koji su u potpunoj suprotnosti sa istorijskim činjenicama, Muzej žrtava genocida ukazuje na svu opasnost ovakvih nenaučnih i antičinjeničnih tvrdnji, čija afirmacija u predstojećem periodu može da izazove nove podjele i nestabilnost, kao i da mobiliše na novu mržnju i nasilje nad nedužnima.

– Iskazujući istinski pijetet u odnosu na sve nedužne žrtve Drugog svetskog rata, kao i ratova za jugoslovensko nasleđe, pozivamo sve pojedince, organizacije, institucije i organe vlasti da se uzdrže od pokušaja krivotvorenja prošlosti, a posebno Holokausta i genocida počinjenog nad pripadnicima srpskog naroda tokom Drugog svetskog rata – poručili su iz Muzeja žrtava genocida.

Autor: RTRS