Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano.

Temperature izmjerene u 8 sati (°C): Ivan Sedlo 16; Bjelašnica, Bugojno i Sokolac 17; Livno, Sarajevo i Srebrenica 19; Tuzla 20; Banjaluka, Bihać, Gradačac, Sanski Most i Široki Brijeg 21; Doboj i Zvornik 22; Bijeljina 24; Mostar, Stolac i Trebinje 26; Neum 29°C.

Danas će veći dio dana preovladavati pretežno sunčano vrijeme. Uz jači razvoj oblačnosti od poslijepodnevnih sati i tokom noći na četvrtak lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom su mogući u sjevernim, centralnim i istočnim područjima Bosne.

Uz grmljavinske oblake se očekuju i jaki udari vjetra i lokalna pojava grada. Vjetar uglavnom slab do umjerene jačine većinom jugozapadnog smjera.

U sjevernim područjima vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura većinom između 32 i 37°C, na jugu do 39°C.

U četvrtak, 20.07.2023., u Bosni djelimično vedro i nestabilno vrijeme. Jače grmljavinsko nevrijeme se očekuje u jutarnjim satima, s tim što lokalnih pljuskova može biti veći dio dana.

U Hercegovini i jugozapadu Bosne bi se zadržalo pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine, u Hercegovini i jugozapadu Bosne jugozapadnog smjera. U većem dijelu Bosne vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura većinom između 15 i 20°C, na jugu zemlje do 25°C. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 28 i 32°C, na jugu zemlje od 34 do 38°C.

U Bosni se u petak očekuje djelimično vedro. U drugom dijelu dana širom Bosne se očekuju pljuskovi i grmljavina. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme.

Vjetar slab do umjerene jačine većinom jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima Bosne vjetar sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura većinom između 15 i 19°C, na jugu zemlje od 21 do 24°C. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 28 i 33°C, na jugu zemlje od 34 do 38°C.

Za subotu se prognozira pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. Sunčanije na jugu zemlje. Vjetar slab do umjerene jačine, u Hercegovini i jugozapadu Bosne južnog i jugozapadnog smjera.

U većem dijelu Bosne vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura većinom između 14 i 18°C, na jugu zemlje od 20 do 24°C. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 26 i 30°C, na jugu zemlje od 32 do 35°C.

Upaljen je narandžasti meteoalarm zbog grmljavine.

“Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće”, saopšteno je iz FHMZ.

Izvor: ATV