Željeznice Republike Srpske uvode transportno ograničenje u teretnom i putničkom željezničkom saobraćaju na pojedinim pravcima, zbog tehničkih problema i oštetećenja na željezničkoj infrastrukturi, izazvanih snažnim vremenskim neprilikama i izuzetno jakim udarima vjetra u većem dijelu Republike Srpske i BiH.

U skladu sa tom odlukom, područja na koja se odnosi transportno ograničenje u okviru saobraćanja  vozova su: svi granični prelazi gde prevozni put uključuje dionice pruge Šamac – Doboj – gr. Maglaj, Srpska Kostajnica – Banjaluka i Doboj – Petrovo Novo.

Kada je u pitanju putnički saobraćaj Željeznice Republike Srpske su na relacijama koje su za sada pod transportnim ograničenjem, na dionicama Doboj – Petrovo Novo i Doboj – Stanari za svoje putnike obezbijedile alternativni prevoz autobusima.

Ovakvo transportno ograničenje u željezničkom saobraćaju Željeznica Republike Srpske stupa na snagu odmah 19.07.2023. godine i važiće do daljeg, odnosno dok se ne steknu uslovi za redovno funkcionisanje željezničkog saobraćaja na ovim pravcima.

Snažno nevrijeme napravilo velike štete na prugama Srpske

Nakon što su posljedice jučerašnjeg nevremena na mreži pruga Željeznica Republike Srpske, tokom današnjeg dana uspješno sanirane, novo snažno nevrijeme oko 18 časova i 20 minuta praćeno jakim udarima vjetra, kišom i ledom napravilo je velike probleme željezničarima.

Na kontaktnu mrežu na ulazu u stanicu Doboj jak vetar oborio je stablo topole, što je uzrokovalo prekid u napajanju.

Kontaktna mreža na području stanice Šamac takođe je oštećena jakim udarima vjetra koji je na kontaktnu mrežu nanosio i krovne konstrukcije sa obližnjih objekata.

Uništen je krov stanične zgrade u Šamcu.

Kontaktna mreža na koju su pale dvije topole, oštećena i na području mjesne zajednice Kožuhe kod Doboja.

U Ljeskovim Vodama prugu je zatvorilo stablo koje je vetar oborio.

Sve nadležne ekipe Željeznica Republike Srpske su na terenu, sagleda se šteta i preduzimaju aktivnosti na otklanjanju i saniranju posljedica na željezničkoj infrastrukturi, izazvanih usljed vremenskih nepogoda.

Autor:ATV