Nevrijeme je tokom dana pogodilo evropske države poput Austrije, Slovenije i Mađarske, a kako je i prognozirano, oluja je stigla i u Bosnu i Hercegovinu.

Pojedini dijelovi BiH su već iskusili olujno nevrijeme koje je na naš prostor stiglo iz evropskih zemalja, a tokom večeri se pjuskovi, grmljavina i led očekuju u mnogim gradovima.

Kako navode na stranici BiH meteo koja se bavi praćenjem vremenskih uslova u državi, nevrijeme je za sada primijećeno zapadno od Zenice te istočno od Jajca.

Mnoge opštine su pogodili pljuskovi i grmljavina, međutim kratka i jaka oluja je u nekim mjestima sa sobom donijela i krupan led. On je padao u blizini Olova te Zenice, Kneževa, Jajca, Dobretića.

 

Padavine su najjače za sada u Jajcu pa su zbog toga otkazani i pojedini događaji u ovom gradu.

U BiH je danas i sutra na snazi narandžasto upozorenje zbog bojazni od jakih pljuskova praćenih grmljavinom te lokalnom pojavom grada.

 

Meteorolozi su upozorili na opasnost od olujnog nevrijemena u BiH nakon što su pljuskovi praćeni grmljavinom i tučom pogodili Sloveniju, prenosi Klix.

Destabilizacija vremena je posebno očekivana u brdsko-planinskim krajevima srednje Bosne. Također, najasnažnije nevrijeme se očekuje uz granično područje sa Hrvatskom te na sjeveru i sjeveroistoku BiH.

Večeras stiže i fronta koja okončava talas vrućina i donosi osvježenje koje će se osjetiti za vikend.

Izvor: Srpskainfo