Umjesto aviona koji slijeću i polijeću, putnika i gužve, na aerodromu Mahovljani danas radnici.

Radnici pokušavaju da što prije poprave krov koji je doslovno otkinuo vjetar kakav se ne pamti.

Neće danas sletjeti avioni iz Memingena, Stokholma i Beča, niti poletjeti na te destinacije, jer je aerodrom zatvoren. Kako su nam rekli radnici, vjetar koji je sinoć ponovo pogodio ovaj dio bio je najjači izmjeren od kada aerodrom u Mahovljanima postoji.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda rečeno je kako je na mjernom mjestu u Trnu u Laktašima registrovana snažna oluja od 101 kilometar na čas, kao i na aerodromu u Banjaluci.

– Takvi udari vjetra mogu izazvati veliku štetu. S obzirom na štetu evidentiranu na terenu, nije isključeno da je na pojedinim lokacijama bilo i jačih udara, a gdje nema mjernih stanica koje bi to registrovale – rekli su iz Zavoda.

Direktor “Aerodroma Republike Srpske” Natalija Trivić rekla je da je aerodrom Banjaluka zatvoren za komercijalni saobraćaj, te da se radi na saniranju štete nakon olujnog nevremena. Prema njenim riječima, zbog noćašnjeg olujnog nevremena i oštećenja na krovu pristanišne zgrade, koji je podignut, u unutrašnjost prostorija aerodroma je ušla voda i oštećena unutrašnjost prostorija.

 

Ona je navela da su ekipe na terenu, da se radi na procjeni štete i na saniranju oštećenja, koliko je moguće, s ciljem ponovnog uspostavljanja saobraćaja na aerodromu Banjaluka.

– Putnike informišu avio-kompanije o tome da li će polazak biti sa nekih drugih aerodroma ili će morati pomjerati termine. To je isključivo pravilo kompanija koje su prodale svoje usluge, odnosno karte putnicima, tako da ih oni direktno i informišu – pojasnila je ona.

Zbog oluje koja je oko 18 časova pogodila područje aerodroma Banjaluka pristanišna zgrada je pretrpjela veća oštećenja krova i aerodrom je sinoć zatvoren za saobraćaj.

Izvor: Srpskainfo