Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je da će se ova lokalna zajednica potruditi da organizacija obilježavanja Dana sjećanja na Srbe stradale u akciji “Oluja” 1995. godine protekne u najboljem mogućem redu.

Javor je rekao da je na današnjem sastanku sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom usaglašeno mjesto održavanja ovog skupa.

“Prijedor je mjesto gdje su mnogi našli svoj drugi dom nakon sramne akcije `Oluja`, koja je donijela dosta žrtava srpskom narodu i mnoge raselila”, istakao je Javor.

On je naveo da se treba gajiti sjećanje na sve žrtve, jer bez istorije i prošlosti nema ni budućnosti.

Javor je rekao da će obilježavanje Dana sjećanja na srpske žrtve “Oluje”, koje zajednički organizuju Srpska i Srbija, još jedna poruka o njihovoj povezanosti.

On je izrazio zadovoljstvo što će grad Prijedor imati priliku da ugosti Njegovu svetost patrijarha srpskog Porfirija, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, kao i brojne druge zvaničnike iz Republike Srpske i Srbije.

Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Prijedor Dragoslav Kabić pozvao je danas sve građane Prijedora, Potkozarja, ali i susjednih opština i gradova da se pridruže obilježavanju Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji “Oluja”.

“Pozivamo sve da nam se pridruže na ovom skupu, da pokažemo snagu i jedinstvo i da ovim, političkim putem branimo ono što je naše”, rekao je Kabić.

On je naveo da su u toku pripreme za održavanje ovog skupa, te da se procjenjuje da će mu prisustvovati od 15.000 do 20.000 ljudi.

Izvor: SRNA/ATV