U Srpskoj je obilježen Međunarodni dan mladih. Mladi kažu da im je potrebna podrška institucija i da su spremni da doprinesu razvoju društva. Mnogi od njih ističu da se mladi moraju pokrenuti i izaći iz pasivnosti.

“Od tebe počinje”, poručuju mladi svojim vršnjacima u Srpskoj. Kažu da mogu da poboljšaju društvo.

Na Susretima mladih u Prijedoru više od 150 učesnika. Organizovana je volonterska akcija krečenja i ukrašavanja zidova.

– Cilj nam je da se podstakne aktivizam mladih druženjem, sportskim igrama, promovisanjem zdravih stilova života, kao što i glasi jedan od ciljeva naše Omladinske politike. To je najznačajniji dokument za mlade – rekao je Mladen Pjevčević, predsjednik Omladinskog savjeta Republike Srpske.

Najvažnija pitanja za mlade su zapošljavanje, rješavanje stambenog pitanje i preduzetništvo.

Iz resornog Ministarstva najava raspisivanja konkursa za subvencije kamatnih stopa na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove.

– Planirano je uvođenje novog programa, koji je jedno vrijeme bio sam pilot-projekat, a to je podrška omladinskom preduzetništvu “Start-ap Srpska”, gdje bismo direktno davali bespovratna podsticajna sredstva mladima da pokrenu vlastite biznise – istakla je Branka Malešević, pomoćnica ministra za porodicu, omladinu i sport u Vladi Republike Srpske.

Mnogi mladi pokušavaju da učešćem u politici promijene neke stvari. Tek 2,5 odsto članova parlamenata su osobe mlađe od 30 godine, u Srpskoj ih je 12 odsto.

Predstanici Omladinskog savjeta Srpske potpisali su Deklaraciju o protivljenju odlagalištu radio-aktivnog otpada, koje Hrvatska planira da izgradi na Trgovskoj gori.

Autor: RTRS