U svijetu sve više ljudi obolijeva od raka, pa je vijest da su američki naučnici razvili pilulu koja je u pretkliničkim ispitivanjima uništila čvrste karcinome, ostavljajući zdrave ćelije nepromijenjenim – privukla veliku pažnju. Na njenom razvoju naučnici rade već 20 godina, a u toku je prva faza kliničkih ispitivanja na ljudima.

Koliko je teška i neizvjesna borba protiv raka, dobro zna Domina Spasić, koja se prije 20 godina izborila sa karcinomom dojke.

Danas vodi udruženje koje pomaže ljudima sa ovom teškom dijagnozom.

– Najteže vam “padne” prvi šok – saznanje dijagnoze. Mislim da ne postoji osoba koja dobije dijagnozu, da ne doživi šok, a poslije toga strah id onoga šta i kako dalje – kaže Spasićeva, koja je predsjednica Udruženja žena oboljelih i liječenih od raka dojke “Budimo zajedno”.

Vijest da se testira pilula koja ubija rak – pacijentima je ulila novu nadu.

– Otkriće takvog jednog lijeka bio bi spas za sve – i za pacijenta, i za društvo, i za državu, za troškove – ma u svakom pogledu prosto je nemjerljivo koliko bi to značilo – dodaje Spasoćeva.

Naučnici iz američke organizacije “City of Hope” koji rade na razvijanju pilule kažu da ona cilja na kancerogenu varijantu proteina PCNA, ali nisu otkriveni svi detalji o mehanizmu njenog dejstva.

Tim istraživača dosadašnje rezultate smatra obećavajućim, ali struka je oprezna jer se do sada nijedan najavljivani čudotvorni lijek nije pokazao kao takav.

– Ne vjerujem da postoji jedan univerzalni lijek za sve vrste karcinoma jer se pokazalo da biologija svakog karcinoma je različita, tako da mislim da će prije biti da se nađe lijek za pojedine vrste karcinoma i za određenog pacijenta ciljano – pojašnjava Vladimir Kovčin, internista onkolog.

Ispitivanja na ljudima trebalo bi da pokažu da li je lijek efikasan i bezbjedan, odnosno da li ima neželjena dejstva.

To bi moglo da potraje nekoliko godina, baš kao i čekanje na odgovor – da li je probuđena nada bila opravdana?

Autor: RTRS