“Dragotinjske večeri” završene su projekcijom filmova Sime Brdara, idejnog tvorca Kneževine Gornja Dragotinja i Marini. Prijedorčani su imali priliku da pogledaju filmove “A Bog je ćutao”, “Za vrijeme mene”, “Gradinadovanje”. Autorsku priču Sime Brdara “Oklopter” kazivala je njegova supruga Karina Brdar, kojoj je ove godine uručena Povelja počasnog žitelja kneževine.

Zahvaljujući Simi Brdaru, Kneževina Gornja Dragotinja i Marini dospjela je u svijet. Svoje Potkozarje i Dragotinjce ovjekovječio je kroz knjigu i film. U Prijedor uvijek rado dolazi, posebno povodom “Dragotinjskih večeri”.

“Mislim da ništa bez korijena ne može opstati. Bilo da je rečenica, biljka, pa tako i čovjek. Ovo je pokušaj da se rehabilituje narodno stvaralaštvo. Ja sam cijeli život vezan za svoje korijene, za Dragotinju i upravo zbog toga sam inicijator “Dragotinjskih večeri”, istakao je Brdar.

“Dragotinjske večeri” održane su u okviru “Prijedorskog ljeta”. Domaćini ističu da su ponosni što su ove godine imali priliku da ugoste jednog od uvaženih evropskih režisera, koji nije zaboravio svoj rodni kraj.

Izvor: kozarski