Advokat Toma Fila ocijenio je suludom optužnicu Tužilaštva BiH protiv demokratski izabranog predsjednika Republike Srpske Milorda Dodik zbog nepoštovanja odluka ilegalno postavljenog stranog predstavnika i upitao kako može da se goni neko ko ima predsjednički imunitet, i to za ono iza čega stoji cijela Narodna skupština.

Fila kaže da je prihvatio da bude član savjeta za odbranu predsjednika Republike Srpske koji je inicirao advokat iz Beograda Goran Petronijević, te napominje da želi da bude i u timu odbrane ako bude trebalo.

– Nikad nisam vidio ovako nešto. Ja ne razumijem uopšte o čemu se radi – to je izabran predsjednik Republike Srpske i sad vodiš protiv njega neki postupak, optužnicu. Mislim da je to tipična nacionalna reakcija nekog polupismenog tužioca – smatra Fila.

Fila ističe da, prije svega Kristijan Šmit nije postavljen prema odluci Savjeta bezbjednosti UN, što znači da je to učinjeno ilegalno.

– A drugo, uvreda takvog čovjeka… Ne razumijem uopšte. Zaista ne shvatam kako je moguće da se optuži Dodik, predsjednik Republike Srpske za nepoštovanje nekog Šmita. Uopšte ne razumijem cijelu priču. Samo mogu da konstatujem da je to bolesna nacionalna ostrašćenost – rekao je Fila.

Ovaj ugledni advokat naglašava da je potpuno neshvatljivo po kom osnovu se Dodik optužuje.

– Šta očekujete? Da bude suđen i osuđen? Pa da li je taj tužilac normalan? Ne mogu da razumijem stvarno je suludo – prokomentarisao je Fila.

Tužilaštvo BiH podiglo je u petak, 11. avgusta, optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Advokat iz Beograda Goran Petronijević pokrenuo je inicijativu za formiranje savjeta za odbranu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Autor: SRNA/Srpskainfo