Poslanik Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milan Petković ocijenio je da politički proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića ne služi na čast ni pravosuđu BiH niti naručiocima iz međunarodne zajednice, te naglasio da očekuje da će pravni tim predsjednika Srpske oboriti optužnicu.

– Sigurno da će ovo biti istorijski proces, jer je optužen predsjednik Republike, i to samo zato jer je radio posao iz svoje ustavne nadležnosti”, istakao je Petković.

Petković je naveo da Dodik i Lukić nakon što je Sud BiH potvrdio optužnicu imaju mogućnost da izjave prethodne prigovore u roku od 15 dana.

Ukoliko se prigovore ne usvoje ili uopšte ne ulože, napomenuo je Petković, sudija za prethodno saslušanje će zakazati ročište za izjašnjenje o krivici.

Petkovć je ocijenio da će suđenje, ako ga bude, biti jedan politički proces koji ne služi na čast n pravosuđu BiH ni naručiocima iz međunarodne zajednice.

– Očekujem da će pravni tim predsjednika oboriti ovu optužnicu – poručio je Petković za Srnu.

Sud BiH potvrdio je juče uređenu optužnicu Tužilaštva BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika Srpske” Miloša Lukića, potvrđeno je Srni iz Suda BiH.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dodika i Lukića 11. avgusta i poslalo Sudu BiH na potvrđivanje, a Sud je 18. avgusta vratio optužnicu Tužilaštvu na doradu.

U međuvremenu, Sud je odbio zahtjev Dodika za izuzećem sudije Јasmine Ćosić Dedović.

Autor: SRNA/RTRS