Predsjednik Republike Srpske MIlorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović stigli su u Budimpeštu na poziv vladike Lukijana i mađarskog premijera Viktora Orbana.

Prvog dana posjete prisustvovaće slavi crkve u Sent Andreji, dok će sutra imati sastanke sa Orbanom, a zatim i sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim, i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Predviđen je i sastanak sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Cvijanović u Budimpešti (Foto: RTRS)

Cvijanović u Budimpešti (Foto: RTRS)

Dodik je najavio da će ove zvaničnike upoznati o, kako je naveo, nikad težoj političkoj situaciji u BiH i pokušaju stranaca da nameću svoje zakone, ukidaju Republiku Srpsku i podižu optužnice.

Predsjednik Srpske uručiće danas u Sentandreji Orden Republike Srpske na lenti Njegovom Preosveštenstvu Episkopu budimskom i administratoru temišvarskom gospodinu Lukijanu, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Srpske.

Predsjednik Srpske odlikovao je Episkopa budimskog i administratora temišvarskog Lukijana Ordenom Republike Srpske na lenti – za znatan doprinos u širenju pravoslavne religije, učvršćivanju duhovnosti, te pružanju nesebične podrške svome narodu gdje god se on nalazio i u kakvim god životnim iskušenjima obitavao.

Dodik će na poziv Episkopa budimskog i administratora temišvarskog Lukijana prisustvovati liturgiji i lomljenju slavskog kolača povodom Preobraženja Gospodnjeg – krsne slave Preobraženske crkve u Sentandreji.

Autor: RTRS