Na poziv vladike Lukijana i mađarskog premijera Viktora Orbana, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović sutra putuju u Budimpeštu.

Prvog danas posjete predsjednik Republike i srpski član će prisustvovati slavi slavi crkve u Sent Andreji, na poziv vladike Lukijana. Istom događaju prisutovaće i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kada je riječ o drugom danu posjete, dakle u nedjelju, Dodik i Cvijanovićeva će imati sastanke prvo sa premijerom Viktorom Orbanom, a potom i sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim, predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Predviđen je i sastanak sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Kada je riječ o temama sastanak, predsjednik Milorad Dodik danas je u Banjaluci rekao da će sa Orbanom razgovarati o nastavku realizacije projekta “poljoprivredne mašine” ali i energetskom sektoru. Akcenat će biti na projektu “Hrgud” i mogućnosti finansiranja od strane Mađarske. Ovaj projekat je Republika Srpska, još prije nekoliko godina, dogovorila da finansira njemačka banka, ali su Nijemci odustali zbog političke situacije i uticaja, prvenstveno Kristijana Šmita.

Upravo je predsjednik Dodik najavio da će Orbana, Alijeva, Vučića i Erdogana izvijestiti o nikad teđoj političkoj situaciji u BiH.

Pokušaj stranaca da nameću svoje zakone, a ukidaju Republiku Srpsku, te podizanje optužnica goruće su teme o kojima će predsjednik Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović, upoznati premijera Mađarske – Viktora Orbana, te predsjednike Srbije , Azerbejdžana, Turske i Uzbekistana. Јasno će im, kaže reći da u BiH nije bila nikad teža politička situacija.

– Ono što ću sigurno iskoristiti to je prilika da svoje sagovornike upoznam sa aktuelnom političkom situacijom ovdje u BiH, ona nikada nije bila teža i gora. Kontakte koje ćemo imati imati prije svega sa Orbanom su dio kontinuiteta ali i nekih novih koji imaju za cilj da se ojača naša saradnja i naši kontakti – rekao je Dodik.

Ključno je i ono od čega Republika Srpska ne odustaje, a to je imovina i atak na nju, što je priznao i britanski ambasador, smatra Dodik. Pitanje imovine je, kaže, pitanje državnosti, i ono neće biti riješeno kako oni predviđaju, zbog čega i nameću Zakone kojima zabranjuju pobijanje Šmitovih odluka, jer jednom odlukom žele sve da riješe.

– Ali, ja ću reći svima da sam spreman na pravnu i političku borbu, ako hoće političku borbu do kraja, imaće je do kraja. A kraj sigurno neće biti na raspoloženju iz kruga 99 i tih raznih bolumente koja je skočila i kojima je isključivo važno da vidi sravnjenu Republiku Srpsku, ali to se neće desiti – jasan je Dodik.

Dodik je najavio da će u utorak biti domaćin trojke u Istočnom Sarajevu, gdje će biti nastavljeni razgovori o započetim temama i reformama – koje su bile na dnevnom redu parlamenta. Na predstojećoj sjednici Predstavničkog doma biti podržane ranije utvrđene tačke. Crvena linija za predsjednika Srpske, je da stranci nameću zakone.

– Ali poslije te sjednice 22. avgusta, sve će u BiH biti drugačije, ništa neće biti isto. Dakle ako neko u ovoj zemlji hoće da kaže da može da živi bez pola zemlje, bez 33 odsto političkog kapaciteta, onda nek to kaže, ali onda će i on morati da nosi posljedicem ne samo mi – dodao je Dodik.

Dodik ističe da je zabrana političkog djelovanja, glavna priča koja dopire do njega. Podsjetio je da su pod političkim i pravosudnim pritiskom bili i drugi lideri u zemljama EU ali da su izašli snažniji iz tog procesa.

– Sada je glavno da će kao zabraniti Dodiku politički rad. Neće mi zabraniti život. Šta i ako mi zabrane politički, je li neko misli da ću otići sa mjesta predsjednika Republike. Neću otići, jer mene nije izabrao Šmit, koji je lažni predstavnik, niti sud da može da zabrani da politički djelujem – izjavio je Dodik.

Predsjednik je poručio, baviću se politikom i odbranom Republike Srpske, ali i odbranom njene imovine, i ne želim da živim u zemlji u kojoj neimenovabni stranac nameće odluke.

Autor: RTRS