Istraživanje uglja na lokalitetu Bukova Kosa kod Prijedora je uobičajena redovna procedura. Zakonska regulativa je tu sasvim jasna.

“To je toliko čisto i jasno da tu nema nikakvih problema i mi u tom kontekstu i fakultet i institut podržavamo takve aktivnosti ako se vode u tom pravcu”, kaže Dragoja Lajić, direktor Rudarskog instituta Prijedor.

“Sad se treba istraživati novi podaci da se tačno zna koliki je postotak uglja, na kojoj dubini i ostalo”, rekao je Ilija Praštalo, predstavnik firme “Drvo-Export” iz Teslića.

Tek po završetku istraživanja struka će odlučiti šta dalje. Mještani tog lokaliteta, nakon što su saslušali sve strane, priznaju bili su zbunjeni jer mnoge stvari nisu ni znali.

“I onda nije ni čudo zašto su mještani zbunjeni i zašto ne žele da učestvuju u svemu tome”, rekao je Miroslav Ćurić, predsjednik Mjesne zajednice Veliko Palančište kod Prijedora.

Zakon i sistem kontrole će se poštovati, jasni su u gradskoj upravi.

“Ključno iz svega je poštovati struku i poštovati ono što kaže struka. Ne može neki pojedinac biti pametniji od struke i niko iz gradske uprave iako moram priznati da ima dosta različitih zahtjeva i problema”, kaže gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor.

Ukoliko elaborat, po završetku istraživanja, pokaže da postoji štetan uticaj na tu priču biće stavljena tačka, zaključili su u gradskoj upravi.

Autor: ATV